Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad jobbstress förebyggs inte

Den psykosociala arbetsmiljön är sämre än någonsin. Samtidigt minskar arbetet mot stress på svenska arbetsplatser, visar fackförbundet Unionens nya arbetsmiljöbarometer. (TT)

Psykisk ohälsa har blivit en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning. Unionens årliga arbetsmiljöbarometer visar att en av fyra på svenska arbetsplatser anser att den psykosociala arbetsmiljön är dålig. Ändå minskar det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Tidigare i höstas redovisade Arbetsmiljöverket liknande uppgifter, efter en stor EU-gemensam satsning där myndigheten kartlade hur arbetsgivare upptäcker och åtgärdar risker för stress.

– Framför allt i kvinnodominerade branscher kunde vi se att den här typen av ohälsa ökar, säger Håkan Olsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Många arbetsgivare har en oro kring att ta tag i problem kring psykisk ohälsa, tror Håkan Olsson. Det upplevs som enklare att åtgärda tekniska brister, till exempel maskiner som är farliga, än att hantera ökad stress på arbetsplatsen.

– Man vet inte vad man ska göra åt det, eftersom man kanske saknar kompetens och inte tar in extern hjälp, säger han.

Ett förslag till en ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö, som Arbetsmiljöverket tagit fram, är ute på remiss.