Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad storstadsmakt oroar

Fem jämtländska riksdagsmandat blir bara fyra i valet 2010. En bister sanning utifrån att befolkningen minskar. Storstäderna får mer makt. För första gången sedan 1970 kommer Stockholm, Göteborg och Malmö-regionerna politisk majoritet efter nästa val. 176 mandat av 349.

utveckling att glädjas över. Tvärt om är risken uppenbar för en alltför storstadsfixerad politik. Ingen ska nämligen tro att de som väljs in på storstadsmandat gör någonting extra för landsbygden. Den kampen måste vi klara själva.

Västernorrlands och Värmlands län tappar varsina fasta riksdagsmandat. I ett system med proportionalitet är det enligt gängse regler, men för nationen Sverige kan det på sikt vara förödande: Storstadskoncentrationen skymmer vad landet i övrigt har att erbjuda. Landsbygden sätts på undantag.

i Småkom vill råda bot genom att införa ett fast antal riksdagsmandat för varje landsända. Tanken kittlar, men lär stöta på patrull. Därför får vi fortsättningsvis rikta in oss på att rösta fram politiker som verkligen gör vårt läns röst hörd. Ibland är det si och så med den varan, då vissa riksdagsledamöter för en väldigt undanskymd tillvaro.