Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökade inkomstklyftor mellan könen

Inkomstgapet mellan män och kvinnor har växt med 43 procent under den borgerliga regeringens år, enligt Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.

Vid årsskiftet infördes det femte jobbskatteavdraget. Med den reformen i kalkylen får kvinnor i genomsnitt 63 900 kronor mindre i inkomst än män. Vid alliansregeringens tillträde 2006 var skillnaden 44 600 kronor.

Siffrorna presenteras på Dagens Nyheters debattsida av Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson för MP, och Gudrun Schyman, talesperson för FI. De stöder sig på uträkningar från riksdagens utredningstjänst. I begreppet inkomst ingår här lön plus inkomst av kapital och från försäkringssystemen.

Löneskillnaden mellan könen är 14 procent, fast den olikheten har minskat något sedan 2006.

TT kunde på söndagen inte få finansminister Anders Borg (M) att kommentera utspelet. I stället gav Anna Kinberg Batra (M), ordförande i finansutskottet, en skriftlig kommentar:

"Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men det finns mycket kvar att göra för att exempelvis löneskillnaderna ska minska ytterligare."

"Med alliansens politik har kvinnor fått mer i plånboken bland annat genom jobbskatteavdraget och vi har i dag fler kvinnliga chefer, bland annat som följd av våra valfrihetsreformer." (TT)