Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat cannabisbruk i Östersund

Snart drar skolavslutningar och sommarlov i gång, en period med mycket alkohol bland ungdomar. Nu uppmanar ungdomspolisen föräldrar och andra vuxna att hålla koll på sina barn och tonåringar.
– Oftast kanske man börjar med att dricka, men det är också en inkörsport till andra droger, säger Katrin Sahlin vid Jämtlandspolisens ungdomsgrupp.

Hennes kollega Björn Olofsson säger att droganvändandet kryper neråt i åldrarna. Han ser en trend där samhället blir alltmer drogliberalt och att barn och unga testar mer. Ungdomspolisen ser en ökning av cannabisbruk, i förhållande till spice, bland barn och tonåringar.

Men de har också funnit amfetamin bland de yngre.

– Går man i nian och inte har druckit så kanske man tar sin första fylla på skolavslutningen. Tyvärr ser vi att det är ganska många som köper ut till underåriga. Vi ser att 13-14 åringar får tag i alkohol, säger Katrin Sahlin.

– Vi tycker att föräldrar och andra vuxna ska hålla koll på sina barn och ungdomar, vad de gör på internet och var de håller hus på kvällar och helger, mer vuxna på stan helt enkelt, säger Björn Olofsson.

Hur menar du att föräldrar ska hålla koll på internet?

– Att man pratar om det hemma, vad man gör på Facebook till exempel. Det är mycket som händer på nätet i dag som man kanske inte tänker på. Det knyts kontakter i sociala medier.

Katrin Sahlin fyller i:

– Det är inte bara att man går ner på Busstorget och träffar någon som köper ut, man har ju knutit kontakten innan. Så våga vara vuxen och delaktig i barnens liv.

Björn Olofsson och Katrin Sahlin berättar att drogerna kommer in till länet utifrån. Men det finns också lokal produktion i form av cannabisodlingar i länet.

– Det är förvånansvärt lätt att få tag på, säger Katrin Sahlin.

När ungdomspolisen träffar på misstänkta droganvändare under 18 år så tar de alltid kontakt med vårdnadshavaren och socialtjänsten. De gör också ett drogtest samt förhör personen för att ta reda på var drogerna kommer ifrån. Om det visar sig att en ungdom brukat cannabis eller någon annan drog så blir det ett fall för socialtjänsten.

– Om du fyllt 15 år så hamnar du i brottsregistret, det kan påverka både körkort, arbete, bostadssökande och banklån.

Det är ungefär jämnt fördelat mellan tjejer och killar som brukar berättar Katrin Sahlin.

– Men nu har vi haft några härvor där det är många yngre tjejer och det tycker vi är oroväckande.

– De här yngre tjejerna umgås med betydligt äldre killar och vår fundering är, vad måste de göra för att få tag på alkoholen och drogerna? Händer det något mer än att lämna över pengar? Det är inte en ovanlig företeelse... De här tjejerna är definitivt i en riskzon.