Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat intresse för boende i fjällen

Mindre utbud – och ökade priser. Efterfrågan på fjällstugor har ökat kraftigt i år visar färsk mäklarstatistik. I både Sälen och Åre har enskilda objekt sålts för omkring sex miljoner kronor.

– Marknaden kan beskrivas som aningen hysterisk om man jämför med de senaste åren. Det är många köpare och mycket budgivning, säger Anna Sjögren Andersson, mäklare på Fastighetsbyrån i Sälen.

Enligt den undersökning som mäklarfirman gjort hos kontoren på fjällorterna har priserna stigit sedan samma tid förra året. Högst upp på kundernas önskelistor står boende med "typisk fjällkänsla" och i prisklasser upp till omkring två miljoner kronor.

– Vi hade visning i helgen och det var fullt upp från morgon till kväll både lördag och söndag. Efterfrågan har ökat och det verkar som om man tänker att "vågar andra så vågar vi", säger Lena Sandström, mäklare i Åre.

På båda orterna har enskilda objekt sålts för omkring sex miljoner kronor.

– Eftersom vi sålt mer är utbudet nu mindre än tidigare samtidigt som efterfrågan ökat, säger Anna Sjögren Andersson.

Förklaringen till det ökade intresset är enligt Sjögren Andersson låga räntor och positiva ekonomiska rapporter.

– Men också att det var en fin vinter i fjol. Känslan betyder mycket.

Förslag om skärpta amorteringskrav ser inte ut att påverka köplusten.

– Köparna har oftast finansieringen klar, säger Lena Sandström.