Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat intresse för digitala verktyg

Förra årets extra miljoner har skap-at ett större intresse för digitala verktyg i den pedagogiska verksamheten.

För drygt ett år sedan sköt kommunen till 10 miljoner för it-läromedel. Av dessa gick två miljoner vidare till privatskolorna, enligt gängse regler.

I Östersunds kommun användes de resterande 8 miljonerna till att bland annat byta ut gammal utrustning. Man har även köpt in projektorer, Ipads och trådlösa accesspunkter.

Dessutom har man köpt in en ny lärplattform, vilken gör det möjligt för föräldrar att bland annat se lärarnas elevomdömen över nätet.

Miljonsatsningen har även skapat utrymme för stora insatser vad gäller kompetensutveckling bland pedagogerna. Kommunens it-samordnare tar medvetet tagit fokus från teknik, och riktat in sig mer på bland annat lärande. Allt baserat på forskning på området, och utifrån läroplanen.

– Vi har även gått från rena föreläsningar, och gått mer mot workshops, säger Mattias Olsson, it-samordnare på Östersunds kommun.

Detta har kombinerats med "kollegialt lärande", vilket möjliggjorts tack vare att extra pengar gått till bland annat vikarier, vilket lett till att pedagoger kunnat lära av varandra på arbetsplatserna.

– Det har lett till att fler pedagoger än bara hängivna eldsjälar sett möjligheter i de digitala verktygen, säger Mattias Olsson.