Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat intresse för EU-valet

Antalet förtidsröster är betydligt fler inför årets EU-val, jämfört med 2009. Och även politikern Jonny Springe (S) tycker att fler är intresserade.
– Nu är ju folk beredda att prata EU åtminstone. Så var det inte förut, säger han.

Socialdemokraternas valplattform får nästan luft under vingarna i snålblåsten på torget i Sveg, där partiet fredagskampanjar inför EU-parlamentsvalet på söndag. Några stenar håller dokumenten på plats.

– Det finns ett intresse, man märker att folk undrar och vill diskutera, säger Jonny Springe som står i valtältet.

Och valmyndighetens siffror över hur många som förtidsröstat kan tolkas som att intresset för EU valet faktiskt ökar, även i Härjedalen. Hittills har 1200 förtidsröster registrerats i kommunen jämfört med totalt 1061 vid förra valet 2009. En ökning på knappt 20 procent.

– Många börjar väl inse att vi faktiskt påverkas av de som sitter ner i Bryssel. Ett exempel är ju möjligheten för kommuner att handla mer lokalt vilket EU faktiskt öppnat upp för, även om den nationella lagstiftningen halkat efter, säger Jonny Springe.

– Där har ju EU haft en direkt påverkan på hur det fungerar här.

Själv ser han naturligtvis helst att folk röstar på Socialdemokraterna. Näst bäst är att se till att gå och rösta. Inte minst för att motverka de främlingsfientliga och fascistiska partier som har medvind i valrörelsen runt om i Europa.

– Om man låter bli att rösta får ju den som röstar en större påverkan. Och om det blir ett parlament med starka främlingsfientliga krafter kan det blir väldigt svårstyrt. Det vore inte bra för Europa, säger Jonny Springe.