Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat intresse för studiecirklar igen

Efter flera års nedgång ökar intresset för studiecirklar igen. Kanske beror det på lågkonjunkturen, tror Karin Karlsson på Studiefrämjandet.
– När man inte har råd att köpa satsar man på sig själv.

Vuxenutbildning genom studiecirklar är djupt rotad i Sverige, närmast en del av folksjälen. Men på senare år har intresset sviktat. Mellan 2004 och 2007 minskade antalet studiecirkeldeltagare i länet från 284 till 220 per 1‑000 invånare.

Annacarin Borgebo på ABF i Östersund har en teori om vad minskningen berodde på.

– Jag tror att folk är så stressade idag, de har så mycket för sig att de inte vill binda sig vid en kurs som håller på i tio veckor, säger hon.

Av den anledningen har ABF börjat korta sina kurser till att bara omfatta några få tillfällen, berättar hon. Om förändringen gett resultat eller inte är svårt att säga, men minskningen avstannade och anmälningarna blev fler igen förra året.

ABF har också börjat erbjuda studiecirklar riktade till skolungdomar under loven. Gensvaret har varit bra.

– En keramikkurs vi hade under sportlovet var särskilt populär, säger Annacarin Borgebo.

Folkuniversitetet har haft den kraftigaste uppgången av de studieförbund ÖP pratat med. Visserligen från en blygsam nivå, men ändå.

– Vi har startat dubbelt så många cirklar i vår jämfört med förra våren, säger Vincent Arvidsson, avdelningschef i Östersund.

Språkkurser, bland annat i trendspråket japanska, är Folkuniversitetets specialitet.

– Men i år är det framför allt intresset för italienska och spanska som ökat, säger Vincent Arvidsson.

En kampanj som gått ut på att söka upp personer som tidigare anmält sig till kurser som inte blivit av, kan ha inverkat på siffrorna, tror han.

Karin Karlsson på Studiefrämjandet har sett en kraftig ökning i antalet anmälningar till studiecirklar efter jul.

– Jag tror det beror på vår verksamhet inte är dyr. Att förkovra sig med en studiecirkel är förhållandevis billigt. Istället för att köpa vitvaror satsar man på sig själv.