Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat parasitskydd i vattnet kostar

Östersunds kommun vill öka skyddet mot parasiter i vattnet, vilket kan leda till att taxan för vatten och avlopp höjs rejält.

Annons

Det var i november 2010 som parasiten Cryptosporidium spreds i dricksvattnet i Östersund. Nu planerar kommunen för att öka skyddet mot parasiter.

Det ska införas ett membranfilter vid vattenverket i Minnesgärdet. Ett membranfilter fungerar som en avskiljande barriär mot parasiter. I dag finns det bara ett inaktiverande skydd mot parasiter, genom UV-ljus.

Även vid vattenverket i Näs ska det införas membranfiltrering. Lits vattenverk ska kompletteras med järn- och manganreduktion.

Nästa år kommer taxan för vatten och avlopp att höjas med 5 procent, samma höjning som gjordes i år. För 2015 blir höjningen förmodligen 12 procent, och följande år 22 procent, främst beroende på de planerade investeringarna.

Vatten Östersund finansieras helt genom vatten- och avloppsavgifter.

Enligt ett kommunalt tjänstemannaförslag har Östersund låg taxa jämfört med andra kommuner i landet, och hänvisar till Svenskt Vattens statistik för 2013, där fyra kommuner i landet har lägre villataxa och sex har lägre lägenhetstaxa.