Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat stöd för gårdsförsäljning

Även LRF har nu tagit ställning för gårdsförsäljning, ett viktigt förslag för många små livsmedelsproducenter på landsbygden. Förhoppningsvis kan det snart bli verklighet.

Annons

Lantbrukarnas riksförbund LRF har gått ut och tagit ställning för gårdsförsäljning av alkohol, de har lämnat in en anmälan till EU-kommissionen om förbudet. De gör alltså gemensam sak med Centerpartiet i frågan och de två kan nu slå sig ihop och fortsätta driva på, det är utmärkt.

Att driva företag på landsbygden kan vara tufft. Skatten är hög och regelverket krångligt och man har inte samma fördelar med tillgänglig infrastruktur som i storstadsregionerna. Den som producerar livsmedel av något slag måste ständigt slåss mot prispressen från leverantörer utomlands som inte har samma rigida regelverk och samma höga kostnadsnivå.

Men man kan konkurera med kvalitet, hantverksmässighet och med fantastiska smaker. För ett mikrobryggeri i Jämtland, en isvinsodlare i Skåne eller en rabarberlikörtillverkare i Sörmland skulle gårdsförsäljningen kunna göra mycket för verksamheten. Tänk att man har sin produktion, med egna odlingar ute i naturskön miljö. Man kan erbjuda visningar, provsmakning och försäljning av omkringprodukter till nyfikna turister som uppskattar smakresor. Men när turen är över och produkterna blivit presenterade och avsmakade, då får ingen av besökarna köpa med sig en flaska hem. För det är förbjudet. Det blir ett beställningsnummer på systembolaget på en lapp i handen. Ett tråkigt faktum och en bromskloss för merförsäljning för våra producenter.

LRF har tidigare betonat att man vill underlätta förutsättningarna för livsmedelsföretagande på landsbygden, så att säga ifrån om gårdsförsäljningen ligger helt i linje med detta. De alkoholvaror som produceras hos landsbygdens livsmedelsföretagare är knappast något flak-öl som 18:åringar skulle flockas kring. Vi talar om betydligt exklusivare produkter med högre priser. Argumentet att Systembolagets monopol brakar samman och minderåriga skulle ha lättare att få tag på alkohol om det blir möjligt att köpa med sig en liten flaska bärlikör direkt från tillverkare ter sig ganska fånigt.

Men som vanligt hos förbundsivrarna spelar det inte så stor roll vad som verkligen skulle hända om just detta förslag gick igenom. Det som gäller är principen, att inget undantag ska få göras från reglerna någonsin, en folksport inom svensk byråkrati. Inom Alliansen gick opinionen åt rätt håll, till och med Folkpartiet hade börjat mjukna. Med det nya Socialdemokratiskt ledda styret vet vi mindre om frågans framtid. Förhoppningsvis kan även de se fördelarna med gårdsförsäljning.