Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okej att vara gay i hela landet

När kommunernas HBTQ-kompetens granskas av RFSL framgår det tydligt att de små kommunerna måste fortsätta rannsaka sig själva. Tolerans ska inte vara ett storstadsfenomen.

RFSL har tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, gjort en stor undersökning där de granskat de svenska kommunernas HBTQ-kompetens. De har tittat på hur kommunerna lyckas med uppdraget att skapa en bra miljö och bra förutsättningar för alla som bor där. Undersökningen är den första i sin omfattning sedan 2006 och baseras på ett flertal olika faktorer, som utbildningsinsatser, statistik över hatbrott, infrastruktur i samhället och välfärden för HBTQ-personer, attitydskillnader, med mera.

Bland de som klarar sig bäst finns Göteborg, Malmö och Växjö, och sämst går det för några av de mindre kommunerna, som Åsele, Bjurholm och Storfors. Trenden är positiv sen den senaste undersökningen, kommuner som får betyget godkänt är nu uppe i 46 stycken, att jämföra med nio 2006.

Under året har vi sett en betydande ökning av antalet lokala pride-arrangemang över hela landet. Pajala pride, Falu pride, Härjedalen pride och mer söderut finns Eskilstuna pride och Helsingborgs, för att ta några exempel. Det visar att engagemanget lokalt växer, allt fler ifrågasätter bilden att den som föds i en kommun och avviker från normerna automatiskt ska se det som självklart att flytta till Stockholm. Även homosexuella och transpersoner kan vilja bo på landet i glesbygden och ha möjligheten att skapa sig ett tryggt liv där. För de små kommuner som ursäktar sina dåliga poäng med att de inte har några sådana här har ju garanterat haft medborgare som levt i deras kommun men som valt att söka sig därifrån. Det borde mana till eftertanke och självkritik.

Tolerans måste inte och bör inte vara ett storstadsfenomen. Vi vet att det finns en betydande utflyttning av HBTQ-personer från mindre kommuner, och att det gör att kommunerna inte väljer att lägga resurser på att skapa bra förutsättningar för att fler ska vilja bo kvar. Det skapas en ond cirkel av utflyttning och oförmåga att ta ansvar. Alla kommuner har att vinna på att alla människor känner att de kan skapa sig ett bra liv hos dem.

Viktigt i arbetet för att hela Sverige ska bli mer öppet är att fler lokalpolitiker vågar tänka ett steg till. Peter Lindström (S), i Åsele har kommenterat kommunens dåliga resultat på ett talande sätt. Vill man veta hur det är att åka till månen så är det en astronaut man måste prata med. HBTQ-personer är inga utomjordningar. Alla människor värderar en bra välfärd, ett tryggt liv, en god tillvaro. Så svårt är det inte att tänka till kring hur detta kan bli verklighet även i den egna kommunen även för människor som inte är exakt likadan som en själv.