Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okej med shorts på jobbet?

Soligt sommarväder får många att svida om till ledigare klädsel.
Men lämna små och snäva plagg hemma när du ska till jobbet.
Shorts och kjolar av längre snitt är dock helt okej, enligt stilexperten.

Annons

– Vi blir lite yra när vädret tillåter lättare klädsel. Under hösten, vintern, våren stänger vi in oss i tjocka klädlager – så kommer värmen och vi slipper ylle, täckjackor och mössor. Men det är ett missförstånd att små och åtsittande kläder skulle vara svalare än tunna vida långbyxor och skjortor eller blusar, säger Magdalena Ribbing, expert på hyfs och etikett.

Att inte visa för mycket hud är en fråga om respekt och hänsyn. Personer ska inte behöva riskera att ofrivilligt komma i direkt kontakt med andras nakenhet.

Däremot är kortbyxor som går ner till knäna och gärna även täcker dem ofta godtagbara, förutsatt att det finns en sådan klädtillåtelse på arbetsplatsen. Reglerna gäller även kvinnor, poängterar Magdalena Ribbing.

– Det är inte ett dugg bättre att en kvinna har minishorts på kontoret än att en man har det. Att så många kvinnor har kjolar som knappt täcker halva låren beror kanske på dåliga förebilder, inte minst i de officiella sammanhangen där så korta kjolar inte är ovanligt, säger Magdalena Ribbing.