Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklar framtid för Palmcrantzskolans lokaler

Snart kommer Palmcrantzskolan i Östersund att stå tom. Nu kommer förslag på ändring av detaljplanen för vad lokalerna ska kunna användas till.

Palmcrantzskolan i Östersund har under de senaste åren tömts mer och mer på elever och verksamhet, som i stället har flyttats till Wargentinsskolan och Fyrvalla.

Anledningen till det är, enligt Jämtlands gymnasium, att det blivit färre gymnasieelever samt att fler elever väljer att gå på friskolor. Det har gjort att underlaget för den kommunala gymnasieskolan minskat.

För att slippa två halvtomma skolor har man därför valt att flytta Palmcrantzskolans elever till Wargentinsskolan och också att bygga ut Wargentinsskolan.

Vad som ska hända med den på sikt tomma Palmcrantzskolan – ungefär 20 000 kvadratmeter stor – är oklart, men nu har mark- och exploateringskontoret i Östersunds kommun ansökt om en ändring av detaljplanen för fastigheten där Palmcrantz ingår.

Förslaget är utformat så att användningen av Palmcrantz lokaler ska kunna bli så flexibel som möjligt. Den föreslagna detaljplanen medger så kallad centrumverksamhet – men inte handel och hotell – hälsocentral, idrottsanläggning, lokaler för vuxenutbildning, småindustri och bilservice – men inte försäljning – och handel med tyngre skrymmande varor. Man kommer också att ha kvar användningsområdet skola.

Av administrativa skäl föreslår man också att de andra verksamheterna i fastigheten (som heter Väghyveln 9) ska ingå i planområdet. Det handlar om Körfältsskolan, Regnbågens förskola och fritidsverksamheten Stabsgränd. För att få en flexibel plan medges bostäder och centrumverksamhet – men inte handel och hotell – i skolans och förskolans lokaler samt centrumverksamhet – men inte handel och hotell – i Stabsgränds lokaler. Även för de här tre verksamheterna ska användningsområdet skola vara kvar.

Detaljplanen har varit ute på granskning för allmänheten.

27 augusti ska miljö- och samhällsnämnden ta ställning till om man vill anta detaljplanen.