Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklar situation för friplockare

I år har runt 4 000 thailändska bärplockare blivit beviljade arbetstillstånd i landet och drygt 300 av dem kommer till ett Jämtland. Situationen för EU-medborgare som söker lyckan bland bären är mer oviss.

Migrationsverket har tagit emot och beviljat drygt 4 000 ansökningar om arbetstillstånd för bärplockare och servicepersonal från elva företag i år. Det är ungefär tusen fler än förra året och nu är bärplockarna på ingång.

Ulf Eliasson har ett bärföretag i Strömsunds kommun och i år kommer drygt 300 bärplockare till honom, vilket är den nivå han brukar lägga sig på. Några har redan anlänt och får sysselsätta sig med fiske innan bären mognar. Nästa vecka hoppas dock Ulf Eliasson på att det ska börja gå att plocka hjortron.

– Det ser lovande ut. Det är lite sent i år men det vet man inte innan bärplockarna kommit, säger han.

Alla som sökt arbetstillstånd i år har thailändskt medborgarskap, men bärmyrarna lockar också EU-medborgare, främst från Östeuropa. De behöver inga arbetstillstånd utan omfattas av den fria rörligheten. Men det innebär också att de inte är garanterade minimilön eller andra skydd som införts efter upprepade bärskandaler. Därför är det också svårare att överblicka situationen för friplockare.

Oseriösa företag och personer som lurar friplockare oroar bäruppköparna. Trots att många oseriösa aktörer försvunnit är Ulf Eliasson orolig att det dyker upp nya företagare som inte tar hand om sina plockare.

– I viss mån är Migrationsverket fortfarande för snälla med arbetstillstånd till oseriösa företag. Då får vi alla kritik och alla dras över en kam, säger Ulf Eliasson.

Förra året tjänade Ulf Eliassons plockare i snitt 63 000 kronor, vilket slutade på ungefär 25 000 kronor över garantilönen. I år tror han att det blir svårare att komma upp i de volymerna, eftersom säsongen blir kortare till följd av den kalla våren.

Men Ulf är hoppfull. Även om det är svårt att veta hur hjortronen tar sig på fjällen så tycker han att det ser lovande ut i skogslandet.

– Och blåbär verkar det bli överallt, lingon också. Plockarna är förtröstansfulla. Jag är nog mer orolig än vad de är, säger han med ett skratt.

Läs mer:

2014 Här bor bärplockarna i tältläger

2013 Bättre tider i bärskogen ger färre skandaler