Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart om döda fiskars sista vila

Fiskodlingen i Landön förbereder sig på nytt sätt att ta hand om döda fiskar och rens. De får inte fortsätta gräva ned allt utan att ha ett bättre alternativ på sikt.

Svensk fjällröding som har en anläggning vid Landösjön fick förra sommaren besked från länsstyrelsen om hur de skulle göra med döda fiskar och rens.

Krokoms kommun överklagade eftersom kommunen tyckte att det var oklart vilken myndighet som egentligen skulle ha tillsynen.

Nu har Miljödomstolen rivit upp länsstyrelsens beslut, men inte på de grunder som kommunen överklagade. I stället tycker domstolen att själva villkoren för fiskrenset var fel.

Länsstyrelsens beslut låter nämligen som att odlingen fritt kan välja hur de vill göra sig av med renset, menar Miljödomstolen. Och det är att leverera det som minkmat i Finland, som råvara i biogasproduktion eller fortsätta att gräva ned det.

Domstolen vill att det blir hårdare villkor. Ska döda fiskar fortsätta att grävas ned måste det till någon form av styrning så att ett miljömässigt bättre alternativ införs åtminstone senare, argumenterar domstolen.

Än så länge är nedgrävning odlingens huvudalternativ. Nu har beslutet återvisats till länsstyrelsen som måste lämna nya villkor.