Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart var insamlade kläder hamnar

I helgen har organisationen Baltik Life delat ut lappar i brevlådorna i Östersund. På lapparna uppmanas folk att skänka kläder och andra saker till välgörenhet. Men det är oklart hur seriös organisationen är.

Bosse Eriksson i Odenslund är en av dem som fick en lapp i lådan.

– Frugan sa att hon ville ställa ut en säck med kläder åt dem men jag blev lite misstänksam och googlade lite på namnet. Då framstod det inte som den renaste verksamheten direkt, säger Bosse Eriksson.

Om man söker på "Baltik Life" på internet får man direkt upp artiklar från många olika lokaltidningar runt om i Sverige. De flesta artiklar konstaterar samma sak som ÖP gjort - företaget har ingen hemsida, på telefonnumret som anges svarar ingen, mejladressen är anonym och de är inte registrerade hos Svensk insamlingskontroll eller medlemmar i Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, FRII. Det framgår inte ens klart på de utdelade lapparna om insamlingen är till välgörenhet

Polisen i Östersund har också kollat upp organisationen.

– Vi fick en anmälan för något år sedan och kontrollerade det vi kunde. De är registrerade i Litauen och har ingen koppling till Sverige egentligen. Var de insamlade sakerna egentligen hamnar, det vet vi inte, säger Per Thelin vid Östersundspolisen.

Enligt polisen är det inte brottsligt att samla in kläder så länge man inte gör det i någon annan organisations namn eller så att någon annan organisation lider skada. Och enligt Per Thelin är det inte så många som anmäler misstänkt oseriösa insamlingar.

– Många är väl bara glada för att någon kommer och hämtar grejer som de ändå skulle slänga, säger Per Thelin.

– Men mitt råd är att vill man att sakerna ska komma till behövande så ska man skänka till organisationer man känner till.

Bosse Eriksson har bestämt sig för just det.

– Ja, inte tänker jag skänka något till Baltik Life. Då är det nog bättre att ge till Röda Korset, säger han.