Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart vem som betalar

Det nya vaccinet mot livmoderhalscancer ska börja ges till flickor nästa år.
I Östersunds kommun kostar vaccineringen 500 000 kronor.

Skolhälsovården i kommunerna kommer att ansvara för att vaccinera alla flickor i årskurs fem–sex, födda 1999 eller senare.

Nästa år är det 280 flickor som ska vaccineras inom Östersunds kommun.

1 100 kronor och hanteringen av vaccinationerna kräver motsvarande en 25 procentig tjänst, enligt Elevhälsan. Sammantaget kostar vaccineringarna 500 000 kronor 2010.

I dagsläget är det inte klart hur kostnaderna ska täckas. Socialstyrelsen har ålagt kommunerna att utföra vaccinationerna.

– Vi hoppas att staten går in och täcker kostnaderna, säger Marianne Laurin-Jacobsson, Elevhälsans chef.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, utgår från att staten också ersätter kostnaderna, enligt handläggaren Magnus Thyberg.

– Som alltid ska det ske en förhandling och den har just startat.

Skolhälsovården ansvarar vaccinationsprogrammet för barn från det att de börjar grundskolan. Dess för innan står landstingen kostnaderna.

– Det har inte införts nya vaccinationer på flera år förutom pnemokocker. De kostnaderna är sedan länge växlade mellan stat och kommun och landsting, säger Magnus Thyberg.

Per dos är det nya vaccinet dyrt jämfört med övriga vacciner.

– Äldre vacciner har redan betalat sina forskningskostnader, så det är svårt att jämföra.

Vaccinet mot livmoderhalscancer kallas också HPV-vaccin, efter humant papillomvirus.