Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Besvärlig B-vecka börjar för Brexit-Britter

God morgon!
Tycker du att veckan börjat risig och ser ut att bli lång och tuff. Då kan du trösta dig med att du varken är premiärminister Theresa May eller bor i Storbritannien. För dem väntar en riktig B-vecka. B som Brexit. B som i besvärlig.

Den här veckan blir troligen avgörande och formerande för Storbritanniens framtid, men faktiskt även vår. Det handlar om hur britterna nu ska (kanske) på ett avgörande sätt hantera utfallet av den dunkelt tänkta folkomröstningen 2016. En folkomröstning som präglades av grova felaktigheter och falska löften från de som drev fram det vinnande svaret att Storbritannien ska lämna EU.

Förra gången sade parlamentet rungande nej.

Ett av problemet med Brexit-segern är att det inte finns ett sätt att lämna EU och oenigheten kring detta, tillsammans med om Storbritannien ska lämna över huvud taget, sliter sönder landet.

Veckan börjar med att senast i morgon tisdag ska parlamentet rösta om utträdesavtalet som ligger på bordet, igen. Förra gången sade parlamentet rungande nej. Avtalet stöds av 30 procent av befolkningen enligt Politico.

Om avtalet inte godkänns röstar parlamentet senast 13:e mars om att lämna EU utan avtal den 29:e mars. Det här alternativet stöds av 14 procent av britterna.

Om parlamentet då säger att "det ska vi inte göra alls" så ska man senast 14:e mars rösta om att be om förlängd handlingstid. Att be EU om mer tid för att bena ut vad britterna egentligen vill stöds av 47 procent av befolkningen. Efter så många år är egentligen Storbritannien inte närmare att veta vad man vill, däremot är man tvärsäkrare på vad man inte vill.

En ny folkomröstning där det brittiska folket får ta ställningen till multipla alternativ verkar vara enda rimliga sättet att ta sig framåt.

Om parlamentet alltså röstar nej till avtal, nej till avtalslöst och ja till mer tid öppnas då på allvar också dörren för en ny om folkomröstning. Här har Labour svängt sisådär en minut i tolv. En ny folkomröstning där det brittiska folket får ta ställningen till multipla alternativ verkar vara enda rimliga sättet att ta sig framåt. Britterna skulle då kunna få svara på följande frågor.

Föredrar du att Storbritannien tecknar regeringens utträdesavtal med EU eller lämnar EU utan avtal?

Föredrar du att Storbritannien tecknar regeringens utträdesavtal med EU eller stannar kvar i EU?

Föredrar du att Storbritannien lämnar EU utan avtal eller stannar kvar i EU?

Risken är förstås överhängande att det brittiska folket är lika splittrat som parlamentet, och att folkomröstningen inte ger en tydlig bild.

Brexitbaksmällan visar också att det är enklare att samla ett nej och vara emot något än att samla människor kring ett ja och vara för något. En varning till alla demokrater i polariseringens tidevarv.

När demokrater blir handlingsförlamade vänder sig befolkningen till de som har de simplaste locksångerna.

Historiens erfarenheter förskräcker härvidlag.