Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Brexit har blivit en tragisk fars

Brexit har blivit en fars, en tragisk fars. I sista stund valde premiärminister Theresa May att skjuta upp det oundvikliga nederlaget i parlamentet. En kraftig majoritet av parlamentet motsätter sig det framförhandlade utträdesavtalet. Men det är det enda som det finns en parlamentsmajoritet för. En del vill ha en så kallad ”hård Brexit”, medan andra vill stanna kvar i Unionen eller åtminstone ha en fastare relation som Norge.

Svallvågorna av debatten blev inte mindre farsartad när labourledamoten Lloyd Russell-Moyle handgripligen försökte avsluta parlamentets session. Han gjorde det genom att helt sonika gå fram och ta tag i ”the mace”, en lång silverspira från 1600-talet. Spiran symboliserar kungamakten, och underhuset kan inte fatta beslut utan spirans närvaro. Om Russell-Moyle lyckats lämna salen med spiran hade talmannen fått skicka hem ledamöterna. Nu stoppades spirtjuven av en vaktmästare på talmannens order, och blev själv utvisad ur salen för resten av dagen.

Tjuven själv ursäktade tilltaget med att parlamentets beslutsmakt underminerats genom att man inte fick rösta om Brexit.

Theresa May åker nu till EU:s toppmöte med hopp om att kunna omförhandla, något EU har sagt att man inte är intresserad av. Samtidigt har nu EU:s domstol öppnat för att Storbritannien på egen hand kan avbryta Brexit-processen. Det gör att vad som händer innan den 29 mars då utträdesdatumet sker fortfarande är en öppen fråga. Premiärminister Mays regering hänger på en skör tråd och Brexit hänger på en skör tråd när opinionssiffror nu visar att en majoritet av britterna vill stanna kvar i unionen.

Samtidigt ger Brexit alla satiriker fortsatt material att jobba med. Ett tecken på hur Brexit blivit en fars är att Andy Serkis, ni vet han som gör Gollum i Sagan om Ringen, gjort en Theresa May-imitation om hennes ”precious Brexit”. Och då ska man ändå ha med sig att Theresa May stod på Remain-sidan i folkomröstningen 2016.