Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Bröderna Jo och Boris Johnson illustrerar brittisk Brexit-tragedi

Artikel 6 av 7
Brexit
Visa alla artiklar

Två bröder. På varsin sida. Ett splittrat land.
Jo Johnson lämnade den brittiska regeringen nu i november för att han vill att landet ska stanna kvar i EU. Brodern Boris Johnson lämnade redan i juli för att han vill bryta ännu mer med EU.

Just Boris Johnson var den ledande kampanjmakaren på Brexit-sidan och en symbol som lovade mer än vad som kunde hållas med sitt ”Independence” tal i sista valdebatten. Löften som var helt orealistiska och som nu för Storbritannien mot avgrunden menar brodern Jo.

Tydligare än brödrasplittringen kan inte läget i Storbritannien illustreras när premiärministern Theresa May kämpar för att få igenom ett utträdesavtal utan att själv falla längs vägen.

Läs mer: Bye bye Britain, sommaren före höstens europeiska stormar

När Jo Johnson, som var Mays transportminister, lämnade in sin avskedsansökan krävde han en ny folkomröstning där det brittiska folket skulle få möjlighet att säga om de vill gå vidare med Brexit eller inte.

”Givet den realitet som Brexit har visat sig vara, vilket är så långt från vad som utlovades, så är det demokratiskt rätta att göra är att låta folket har ett slutligt avgörande”, skrev Jo Johnson i samband med avgången.

Löften som brodern Boris gav var svindlande orealistiska. Men logik och fakta hade svårt att bita i den brittiska Brexitdebatten. Istället var det känslor, faktalögner om att EU-avgiften skulle gå till sjukvårdenoch slagord som ”take back control” som gav Brexitsidan en knapp seger.

Det Förenade Konungariket håller på att gå sönder på grund av den dunkelt tänkta, den förenklat ställda och den med alldeles låg marginal besvarade frågan om Storbritannien ska vara kvar i EU eller lämna.

Läs mer: Där hatet slår rot växer bara sorg

De många följdfrågorna lämnade väljarna obesvarade, så att alla kunde fylla i sina egna drömmar, sanningar och förhoppningar. Det är det som nu krockar mot verkligheten när gränsfrågor och marknadstillgång ställs mot slagorden.

Vi är just nu inne i vad som kan bli de avgörande ögonblicken av Brexit-tragedin med det planerade toppmötet på söndag. Kan EU och Storbritannien komma överens om ett utträdesavtal som också godkänns av medlemsländer såväl som parlament?

Utkastet är klart, men i sista stund har EU-sidan börjat skaka när Spanien tagit upp Gibraltar och en rad kuststater fiskefrågor. På den brittiska sidan ser det mörkt ut att få parlamentarisk majoritet för avtalet i nästa steg.

Theresa Mays nordirländska partners säger nej liksom uppemot 40 revoltörer i Tory som vill ha en ”hård Brexit”. Hård Brexit är att lämna utan avtal, vilket blir förödande för Storbritannien, men skadar även EU. Det här gör att en majoritet inte finns på regeringssidan.

Parlamentet har 650 ledamöter, 326 måste säga ja. Utanför regeringskretsen finns inte mycket hopp för May. De skotska nationalisterna har sagt nej, liberaldemokraterna likaså och Labour suktar efter regeringsmakten. Att tro att det finns så många partilinjebrytare i dessa partier är optimism på galaxisk nivå.

Och alla är missnöjda med Mays avtal. De som vill stanna kvar i Unionen ser att det är betydligt sämre än att vara kvar, de som likt Boris Johnson lovade enhörningar till alla tycker att det ger för lite frihet. Missnöjet är enande mot May. Eller som Jo Johnson skrev:

”Min bror Boris, som ledde lämna-kampanjen, är lika olycklig med regeringens förslag som jag…Han noterade nyligen att de föreslagna arrangemangen är substantiellt sämre än att stanna kvar i EU. Det går inte att ifrågasätta att han har rätt när det gäller just det, och om förhandlingarna åstadkommit mycket lite så har de i fall enat oss i broderlig avsky.”

Dessutom hotas det Förenade Kungarikets egen enighet, när skottar och nordirländare vill kvarstå i EU.

Jo Johnson tillhör de allt fler som varnar för att ett avtalslöst Brexit skulle åstadkomma historisk stor skada på Storbritannien. Kaos skulle uppstå längs gränserna och handeln slås sönder. Storbritannien har börjat bunkra nödvändiga varor ifall det skulle bli ett avtalslöst lämnande. Dessutom hotas det Förenade Kungarikets egen enighet, när skottar och nordirländare vill kvarstå i EU.

Läs mer: Därför lämnar inte Storbritannien EU, men England kanske säger byebye till United Kingdom

Att gå fram med sådana oattraktiva lösningar som Mays avtal och ett avtalslöst Brexit kallar Jo Johnson för ”ett misslyckande av brittiskt statsmannaskap som inte setts sedan Suezkrisen (1956).".

Lösningen att låta britterna rösta igen förs fram av allt fler. En kampanj ”Peoples Vote” kräver en andra chans när man ser alternativen på borden. De hårda brexitörerna, Theresa May och den EU-skeptiske labourledaren Jeremy Corbyn håller emot.

Den brittiska härvan och brödrastriderna har fått svenska EU-skeptiker att nyktra till.

Det är här den dunkelt tänkta folkomröstningen som utlystes av förre premiärministern David Cameron spelar in. Otydlig fråga leder till otydligt svar i okänd process.

Det vore demokratiskt vettigt att nu låta britterna svara på två frågor. Röstar du ja eller nej till utträdesavtalet. Om det blir ett nej, vill du att Storbritannien stannar kvar i EU eller lämnar utan avtal.

Den brittiska härvan och brödrastriderna har fått svenska EU-skeptiker att nyktra till. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt (V) vill pausa utträdesfrågan i Europaparlamentsvalet 2019.

Insikten om att det inte finns några enhörningar i verkligheten men gott om luftslott påverkar även svensk politik. Nu är det bara ett svenskt parti, Sverigedemokraterna, som tror på enhörningar.

Historien om bröderna Boris och Jo är sedelärande.