Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: "Bye, bye Britain" - sommaren före höstens europeiska stormar

 
Brexit
Visa alla artiklar

Det är midsommarafton och 31 grader varmt. Havet är fullt av badare på den tre mil långa stranden i Rigabukten. Här är Brexit ännu bedövande långt borta i värmen. Trots att kanske 100 000 letter bor och jobbar i Storbritannien, ja lägg till det dubbla från grannlandet Litauen, är det inget ämne som timmarna efter folkomröstningen kommer upp till ytan.

Den unge servitören på lunchrestaurangen ser lite besvärad ut när han erkänner att han helt hade missat nyheten. Vad det betyder, han rycker på axlarna och ursäktar sig med att politik bryr han sig inte om.

I solskenet med utsikt över sandstatyn, som gör reklam för en belgisk öl, och med röster på tyska, ryska, lettiska, holländska, svenska och norska runt omkring mig, kommer filmsekvensen från Matrix upp som en återkommande tanke i värmen: "…buckle your seat belt Dorothy, because Kansas is going bye bye."

Referensen, i filmen med Keanu Reaves, flörtar med en annan filmklassiker. I Trollkarlen från Oz konstaterar Dorothy "Toto, I´ve a feeling we´re not in Kansas anymore."

EU och Storbritannien som du kände till innan Midsommarhelgen finns inte längre. Nu gäller det att sätta på sig säkerhetsbältet. Om det blir going bye, bye eller mer en feeling återstår att se. Men det mesta talar tyvärr för det första.

I praktiken röstade engelsmännen för att ge dödsstöten åt de sista resterna av det brittiska imperiet när de gick till valurnorna, inte den Independence Day som lämnasidans Boris Johnson lovade.

Första dagens utspel gav för oss pessimister den väntade färdriktningen:Spanien vill dela suveränitet över Gibraltar med Storbritannien, eftersom gibraltarborna röstade nästan mangrant för att fortsätta i EU.

Sinn Fein, irländska nationalistpartiet, kräver folkomröstning om återförening av Nordirland och Irland eftersom en majoritet av Nordirländarna inte ville lämna EU.

Skottarna som röstade 2014 för att stanna kvar i Storbritannien med bred majoritet anser nu att läget har förändrats, eftersom de ville stanna kvar i EU. Redan har krav på ny folkomröstning för Skottland rests. Samtidigt har förslag kommit att skottarna borde kunna ta över Storbritanniens relation med EU, så slipper man en massa förhandlingar.

Läs mer av Oksanen om Brexit: Där hatet slår rot växer bara sorg

Får de här skotska utspelen rot och folkligt stöd, så kan man säga att det som hände var att i praktiken röstade engelsmännen och walesarna för att lämna Storbritannien och EU.

Huvudvärken slutar inte där. Premiärminister David Cameron kastade in handduken och meddelade att han avgår i oktober, och det är först då som den nye premiärministern ska lämna in ansökan om skilsmässa.

Men den som blir lämnad vill inte ha ovisshet hängande över sig om hur det blir med huset och bodelningen, och med 27 försmådda äkta makar så finns det en klar önskan att John Bull ska rappa på.

Än besvärligare för Brexitsidan är att det inte finns en gemensam syn på vad man vill. De stora segerherrarna, UKIP:s Nigel Farage och Torys Boris Johnson har inte samma bild av Storbritanniens roll utanför EU.

Läs mer av Oksanen om Brexit: Sen svensk regeringsreaktion på ett Brexit

Att Brexit vann kan liknas vid en revolution, liksom i alla revolutioner går det att samla en bred front som är emot det bestående. Men när segern är vunnen och diskussionen kring vad man ska göra av makten börjar, kommer insikten att man inte alls är överens. I det här skedet bryter revolutioner samman eller så tar en totalitär gruppering över.

Det finns ett skvaller i Bryssel, som har teorin att Boris Johnson egentliga mål var premiärministerposten. En Brexitseger skulle leverera det och sedan skulle han omförhandla Camerons deal till något "bättre". En ny omröstning, som Irland gjorde om fördraget, skulle leda till att Storbritannien fortsätter som EU-medlem.

Ligger det ens en droppe sanning i den pinten har Johnson felbedömt både Brexit-revolutionens drivkrafter, tillståndet i det europeiska huset och tålamodet hos 27 fruar.

Revolutioner äter sina barn.

Läs Anders Rönmark: En midsommarnattmardröm för oss alla

I värmen på stranden i Jurmala har inte konsekvenserna ännu sjunkit in, inte heller vad det innebär för den liberala ordningen som bygger på samarbeten, regler och värderingar som hanterar maktdelningar och konflikter.

En ordning där Storbritannien var en vital del.

Om "Kansas is going bye bye", kommer sommaren 2016 att vara som somrarna 1914 och 1939, varma, vackra och minnesvärda men de sista innan höstens europeiska stormar bryter ut?

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#11 Brexitspecial

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar