Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Den gamla kalla vinden österifrån är tillbaka i Finland

Efter att finländarna i elva år haft en timid och vänlig ambassadör från det stora landet i öster blåser nu kallare vindar av ökänt slag.

Den uppskattade kärnfysikern Alexander Rumjantsov ersätts av Pavel Kuznetsov, en kall krigare som varit i Helsingfors förut. Därmed får Finland sin egen ”Tatarintsev”.

Rysslands Sverigeambassadör idag, Viktor Tatarintsev, var enligt 80-talets medierapportering verksam för KGB på Gjörwellsgatan i Stockholm. Han är idag en ambassadör som förkroppsligar den hårda ryska linjen. Kuznetsov kom till Fabriksgatan i Helsingfors första gången 1980 och känner precis som Tatarintsev sitt stationeringsland sedan gammalt.

Läs mer: Lost in translationen - det här menar Kremls utsände egentligen

Läs mer: Vad säger Ryssland och Tatarintsev egentligen

Och med sig på sin nygamla postering har ambassadören uttalanden som gett finländska debatten flashback av en tid med ”husryssar” och hot. Han påminner alltså betydligt mer om Tatarintsev i Stockholm än sin företrädare i Helsingfors.

”Kotiryssä” var under Kuznetsovs första stationeringstid i Finland systemet som innebar att alla som var något i Finland inom medier, politik och näringsliv hade en egen ”förtrolig” kontakt på den ryska ambassaden.

Denna kontakt var förstås inte någon oskyldig kulturattaché som bara hade litteraturintressen…det var ett sätt att utöva kontroll över finländsk samhällsdebatt och politik.

Det här var en del av vad som är känt som ”Finlandisering”, hur ett litet land anpassar sig efter en stormakts vilja och överger väsentliga delar av sin suveränitet. Finlands bindning till Sovjetunionen var också fördragsfäst genom ”VSB-pakten”, som var en följd av andra världskriget.

Läs mer: "Kiitos Koivisto" för att Finland tillhör väst

När Sovjetunionen föll samman och Finland kunde lösgöra sig ur pakten ansökte man omgående medlemskap i EU, något som var omöjligt så länge Sovjetunionen existerade.

Den nye ambassadören skickade isvindar av forna tider i en intervju med Ilta Sanomat genom att hota Finland med ”ändamålsenliga” åtgärder vid ett Natointrädet. Hotet kommer i samma stil som Ryssland har framfört tidigare mot både Sverige och Finland.

Läs mer: Finländska säkerhetspolisens årsrapport varnar för agentvärvning & påverkan

Men det är en läckt ljudupptagning som Ilta Sanomat refererar till som är än mer anmärkningsvärd och provokativ. Innan Kuznetsov slutade i Slovakien 2014 gav han en intervju till en pro-rysk tidsskrift. Det som inte återges i intervjun, men som finns på det läckta bandet så pratar Kuznetsov om Rysslands vana att blanda sig i sina grannars inre angelägenheter:

”Tyvärr slutade vi år 1991 med det som vi kallade inblandning i andra länders interna angelägenheter och finansiellt stöd till andra länders politiska partier”.

”Tyvärr slutade vi år 1991 med det som vi kallade inblandning i andra länders interna angelägenheter och finansiellt stöd till andra länders politiska partier”.

Det här ska ändras på enligt Kuznetsov, där han förutspår ett aktivare stödjande och inte bara på politisk nivå utan även mediestöd. Kuznetsov pratar alltså klartext om generalstabschefen Gerasimovs doktrin som handlar om ett fokus på icke-militära medel.

Det är i sig ingen nyhet att Ryssland numera agerar på det här sättet, men öppenheten är en signal i sig. Liksom valet av Kuznetsov till Helsingfors. Vilket gör att det nu i privata diskussioner funderas på var kommer man att se Kreml-stödet först och tydligast?

Hos de hårdföra kvarvarande i Sannfinländarna, de som styr partiet efter att grundaren Timo Soini lämnade, eller blir det till förre centerledaren Paavo Väyränens egen lista?

Finland var dock varnat att en öppen upptrappning kunde ske.

Moskvas synsätt att Finland är en del av Kremls sfär, eller till och med en del av Ryssland, har tidigare bara udda personer som partiledaren Zjirinovskij pratat öppet om efter Sovjetunionens fall.

Läs mer: Varningen, Finlands självständighet kan ifrågasättas 2017

En expertrapport från det finländska Utrikespolitiska Institutet flaggade i fjol för att Ryssland under 2017 skulle kunna komma att ifrågasätta den finländska självständigheten i samband med 100-årsfirandet. Dessutom uppmanades Finland att förbereda sig för att möta olika typer av hot och påverkan.

Delvis som en reaktion på Rysslands agerande, men också att svenska Centerpartiet nu kan tänka sig gå med i Nato utan Finland, så är presidentkandidaten från Svenska Folkpartiet Nils Torvalds numera för Natomedlemskap utan folkomröstning.

Läs mer: Finlands Natoutredning - säkrare med medlemskap och tillsammans med Sverige

Det är en tydlig positionsförflyttning. Att bli lämnad ensam utanför en västlig organisation av sina grannar är en geopolitisk mardröm i Helsingfors. Ensam med 1300 kilometer lång gräns till sin granne.

Kuznetsov nya jobb är ingen slump. Det är en del i den ryska påverkan mot Finland där det handlar om att få de styrande att gå tillbaka till Finlandisering och det mentala underläget som VSB-pakten innebar. Det går inte att komma från analysen att valet innebär en tryckökning. Det är dessutom en tydlig signal om att den ryska inslagna vägen ligger fast. Det är det öppna stormaktspråkets diplomati som ska framföras i Östersjön.

Tidigare har Ryssland visat sina muskler bland annat genom att hota med en strid ström av flyktingar över finska gränsen och låta stridsflyg kränka finskt luftrum i samband med amerikanskt besök.

Fördjupat samarbetet med Sverige där planeringen nu är ”bortom fredstid”.

Finland har svarat med att se över lagstiftning kring hybridhot, utökat krigsorganisationen med 50 000 man och lägga om värnplikten så att det ständigt ska finnas snabbt gripbara förband som kan möta hot, starta ett internationellt center mot hybridhot och fördjupat samarbetet med Sverige där planeringen nu är ”bortom fredstid”.

Läs mer: Soni - "Som lejon och tigrar tillsammans"

Vilken betydelse valet av Kuznetsov får slutligen för det 100-årsfirande Finland återstår att se, liksom hur Finland hanterar situationen. Kommer några grävande finländska journalister idag att göra det som var omöjligt på 80-talet, som att berätta vilka finländare som hade Kuznetsov som sin ”kotiryssä”? Och vilka i den kretsen finns kvar som aktiva i finländskt samhällsliv? Och vad gjorde Kuznetsov under sin andra stationeringstid på 90-talet?

Officiellt kommer budskapet från Helsingfors att vara artigt och med betonande av goda relationer, men tiderna har förändrats till det sämre. Ryssland är inte intresserat av jämlikar som grannar. Och det oroar bortom den officiella retoriken.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#27 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar