Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: EU är EU och inte USA eller FN

Svensk EU-debatt kan närmast liknas vid att stoppa huvudet i sanden. Reflexmässigt kommer det från de flesta partier att det är nej tack att flytta beslutsfattande till EU-nivå, men så mycket mer än så klarar de flesta inte av att tycka på nationell nivå.

Samtidigt har Frankrikes president Macron talat om ett fördjupat EU-samarbete i ett linjetal i september. Ett EU som gemensamt tacklar försvarsfrågor, flyktingpolitiken och skattepolitiken. Macron vill se ett EU i olika ”hastigheter” eller ”sfärer” om man så vill, där Eurozonen går före med en gemensam finansminister, budget och parlament.

Under torsdagen kom den tyske socialdemokratiska ledaren Martin Schulz med ett ännu mer federalistiskt utspel. Schulz, som tidigare var talman i Europaparlamentet, vill att EU ska bli "Europas Förenta Stater" senast år 2025.

”De EU-medlemmar som inte vill vara med får lämna EU”, sade Schulz på S-kongressen i Berlin. För Schulz handlar ett starkare EU också om att mota högerextremismen. Vinner högerextremisterna kommer Europa att falla samman och balkaniseras. 2000-talet kommer då definitivt inte att tillhöra Västvärlden.

Här pekar den tidigare DN-kommentatorn Henrik Brors på skillnaden mot Schulz partikamrat Stefan Löfven i bloggen OmEuropa. Löfven pratar om ett EU ”där ansvaret för att stärka Europa överlämnas till varje medlemsland. EU-samarbetet blir likt FN…”

Här närmar vi oss problemet med svensk EU-debatt. Trots 22-årigt medlemskap är EU-dimensionen inte närvarande i debatten och kunskapen är låg. Den nyktraste synen på EU:s framtid presenterar europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) på twitter: ”Ett mer relevant alternativ är att utveckla EU som den Europeiska Union det är, vare sig som USA eller FN. Men EU.”

Om EU inte fanns idag skulle vi behöva uppfinna det. För freden, för välstånd och för att tackla de gränsöverskridande utmaningar vi ser idag.

Om EU inte fanns idag skulle vi behöva uppfinna det. För freden, för välstånd och för att tackla de gränsöverskridande utmaningar vi ser idag. Utmaningar där den liberala demokratins rättssamhälle måste kliva in för att inte lämna makten till beslutsfattare i Beijing, New Delhi eller Moskva som inte har samma värderingar. En liten nationalstat kan inte ensam tackla klimatkrisen, flykting- och migrationspolitiken, artificiell intelligens, it-jättar, terrorism och det revanschistiska Kreml.

Att vi inte pratar om hur vi ska utveckla den unika konstruktionen EU visar bara på svensk idéfattigdom och okunskap i debatten. Att de enda motpoler som blir tydliga, ett USA eller ett FN, missar hela balansen i det europeiska projektet och riskerar snarare att stjälpa än hjälpa.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.