Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Fler "bydénare" behövs här och nu

Försvarsmakten fortsätter att plocka ut saker ur förråden och förbandssätta det som finns. Under Folk och Försvars Rikskonferens gav ÖB Micael Bydén besked om att om att det gamla luftvärnssystemet Robot 70/90 sätts i bruk i förband.

Robot 70 förbandssattes första gången i slutet av 70-talet medan utvecklingen Robot 90 kom första hälften av 90-talet. Det är ett korträckviddigt luftvärn som ska skydda brigaderna och 18:e stridsgruppen på Gotland.

”En bydénare” kallade försvarsexperten Annika Nordgren Christensen beslutet i MittMedias Podd72. Tidigare har Försvarsmakten plockat fram den tunga sjömålsroboten RBS 15, som skjuts från land, ur förråden. Att etablera en permanent militär närvaro på Gotland kan också hänskjutas till begreppet bydénare om det fanns en militär nyordbok.

När Folk och Försvars Rikskonferens inleddes så var det med orden det är allvar nu av ordföranden Göran Arrius. En annan signal om allvaret var också att Hovet toppat laget till årets konferens med Hans Majestät Konungen och Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan.

Men allvar och agerande här och nu har inte avspeglat sig i de politiska diskussionerna. Visst är läget allvarligt, men horisonten ligger längre bort. Trots att förmågegapet mot Ryssland ökar snabbt, vilket ÖB Micael Bydén nämnde i farten. På Folk och Försvars scen kom också besked om att Norge, som idag ligger på 1,6 procent av BNP, kommer att nå 2 procent senast 2025.

Finland kommer att nå det 2022 med inköp av stridsflyg och korvetter. I Sverige ligger nu ett tillskott som hjälpligt ska klara av att leverera försvarsbeslutet 2015, som i sig är otillräckligt. All annan framtidsdiskussion ligger i träda inför Försvarsberedningens rapport i maj.

Om svensk politik hade matchat ”det är allvar nu” så hade det funnits fokus på fler bydénare för att skapa trösklar. Det handlar både om pengar och att våga göra saker på sätt som vi inte är vana vid för att skapa tröskelförmåga som bevarar freden.

Politiken skulle också kunna bidra med att frigöra Försvarsmakten från hämmande byråkrati som står i vägen för att öka förbandens krigsduglighet.

Den mentala politikförflyttningen behöver ske under 2019.