Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Glöm dimridåerna, Ryssland är ansvarig för nedskjutningen av MH17

De 298 personer på det malaysiska passagerarflygplanet MH17 som dödades i juli 2014 av den Ryska Federationens 53:e luftvärnsbrigad lär få vänta på att rättvisa, om någonsin, skipas.

Men nu vet vi ännu ett namn bland de som bar ansvaret för krigsbrottet.

Oleg Ivannikov, officer vid den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, opererade i Donbass under 2014 under täcknamnet "Andrej Ivanovitj" eller "Orion" och var de facto handledare åt marionettpolitikerna i Luhansk.

Hans uppgift var också att övervaka och koordinera insatser av irreguljära förband samt transporter över gränsen till Ukraina. Ett uppdrag han hade när MH17 sköts ned. Redan 2016 presenterade den officiella utredningen en inspelning med ”Andrej Ivanovitj” som rörde transporten av luftvärnsrobotar över gränsen.

Det är medborgarjournalistorganisationen Bellingcat som nu identifierat Oleg Ivannikov som just ”Orion”. Samma organisation avslöjade redan 2015 hur 53:e luftvärnsbrigaden tog sig in på ockuperat ukrainskt territorium, och av misstag sköt ned MH17. Vägen tillbaka till Ryssland kartlades också.

I torsdags konstaterade den officiella utredningen Joint Investigative Team samma sak efter att ha gått igenom den tekniska bevisningen, inklusive telefonavlyssning, satellitfoton och sociala mediefoton. Den holländske chefsutredaren Wilbert Paulissen konstaterade också att JIT helt oberoende av Bellingcat verifierat bevisen att BUK-roboten som användes för att skjuta ned planet kom från 53:e brigaden. Utredningen är mycket övertygande och kan sägas kunna jämföras med att man helt enkelt har "fingeravtrycket" för hela händelsekedjan.

JIT kommer nu att gå vidare att utreda vilka personer som är ansvariga i syfte att väcka åtal. Med tanke på tidigare överensstämmelse i resultat från Bellingcat och JIT så är det troligt att vi kommer att se att Oleg Ivannikov bland de åtalade så småningom.

Ryssland inte kommer att lämna ut sina medborgare eftersom det vore att erkänna ansvar.

Men någon rättegång lär aldrig hållas. Ryssland inte kommer att lämna ut sina medborgare eftersom det vore att erkänna ansvar. Trots att nu både Nederländerna och Australien officiellt pekat ut Ryssland som ansvarigt. Utrikesminister Margot Wallström (S) borde sälla sig till Nederländerna och Australien, samt verka för att EU inför en så kallad Magnitskijlagstiftning som gör att sanktioner kan inrättas direkt mot de som bär ansvar för nedskjutningen.

Ryssland har använt sig av en massiv informationskampanj för att skapa osäkerhet kring vad det var som hände, från dag 1. Detta för att flytta fokus från kriget i Ukraina och det egna misstaget den där ödesdigra dagen i juli 2014.

EU:s team EUvsdisinfo som jobbar med att identifiera rysk desinformation har ett 60-tal olika exempel noterade på rysk desinformation rörande MH17. Ryssland kommer även fortsättningsvis att förneka ansvar och inblandning, samtidigt som Kreml kommer göra sitt yttersta att uppmärksamheten ska riktas åt annat håll.

Bakgrunden till nedskjutningen är Rysslands försök att öka sitt inflytande i närområdet. Den olagliga ockupationen av Krim och kriget i östra Ukraina är sätt att med militära medel få inflytande över ukrainskt territorium. Syftet är både att undergräva legitimiteten och utöva påtryckningar mot regeringen i Kiev. Det ryska kriget i Ukraina har nu varat i över fyra år.

Freden är en fråga om vad Kreml vill. Kurt Volker, USA:s särskilde sändebud till Ukraina, konstaterade i samband med ett Sverigebesök hos tankesmedjan Frivärld i veckan, att freden ”det är upp till Vladimir Putin, om han är intresserad”.

Det finns inget som talar för att Putin är intresserad i dagsläget. Kriget har kostat 10 000 döda, 1,5 miljoner har tvingats fly. I de ryskockuperade områdena är situationen tuff. Ekonomiska investeringar uteblir, vatten och värme är inget som kan tas för givet. I propagandans värld bygger Ryssland sina anspråk på lögnen att rysktalande skulle behöva moderlandets skydd. I själva verket står de ryska styrkorna för den osäkerhet som drabbat folket i Ukraina, oavsett vilket modersmål man har.

Utsikterna till fred under överskådlig tid är alltså inte ljusa. En rättegång mot ansvariga för mordet på 298 människor ombord på MH17 skulle också visa det vi alla redan idag egentligen vet, att det är yttersta ansvaret vilar på Ryska federationens president Vladimir Putins axlar.