Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Här är de fyra som har en sista chans att rädda försvaret

Försvarsmakten kommer inte att märkas i Almedalen på samma sätt i år som tidigare. I hamnen kommer inget av den svenska marinens fartyg att ligga, något som varit en tradition i VIsby under politikerveckan.

Det borde vara smashläge för Försvarsmakten med tanke på att de första värnpliktiga ryckt in, regementet på Gotland har återinvigts och försvarsberedningen pågår. Men pengarna är slut. Extrakostnaderna för Försvarsmakten i Almedalen brukar handla om 1-2 miljoner kronor enligt Försvarsmaktens pressavdelning, men det är inte pengar man har i dag.

Läs mer: Besparingarna nästa år ser fasansfulla ut

Beslutet att inte närvara på Almedalsveckan är en illustration av ett försvar som har slut på bränsle. Detta trots att halva körsträckan, med två och ett halvt år, är kvar av försvarsperioden. Ledarsidan har varnat för konsekvenserna om inte mer pengar skjuts till. Budskapen från förbanden talar sitt tydliga klarspråk och ÖB Micael Bydén har varnat om att krigsdugligheten kommer att sjunka nästa år.

Vi talar alltså om en redan anorektisk organisation som alla säger ska växa efter 2020 i nästa försvarsperiod. Vägen dit kan inte vara genom att backa. Det gör också jobbet i försvarsberedningen i stort sett hopplöst eftersom det i dag inte går att förutse vilket försvar som finns 2020. Hur ska då nästa period kunna planeras? ÖB har begärt mer pengar, i mars handlade det om 10 miljarder för att kunna leverera det som har beställts. Regeringen har bett Försvarsmakten komplettera underlaget, vilket ska lämnas in 27:e juni.

Det gör att vi är tillbaka till 1800-talet eller kanske 1930-talet i säkerhetspolitisk osäkerhet.

Det blir ett ödesdatum för de fyra partierna i försvarsuppgörelsen; regeringen samt Moderaterna och Centerpartiet. Omvärlden har inte väntat på svensk förmåga att finansiera försvarsupprustning. Dagens organisation som saknar pengar, planerades i en annan och fredligare tid. För medan åren har gått har världen gått in i ett mycket osäkrare säkerhetspolitisk läge. Rysslands annektering av Krim visade att en kärnvapenmakt är beredd med våld sätta europeisk säkerhetsarkitektur ur spel genom att bryta mot internationell rätt. Med president Trump har USA fått en "Commander in chief" som tydligt visat att han hellre gör upp med diktatorer än med demokrater. Det gör att vi är tillbaka till 1800-talet eller kanske 1930-talet i säkerhetspolitisk osäkerhet.

I det läget har Sverige en valrörelse som inte handlar om de stora omvärldsfrågorna. SVT har till exempel hittills misslyckat med att låta partiledarna diskutera försvar och säkerhet. Trycket finns inte heller i väljarbarometer som en toppviktig fråga. Försvar är inget du vinner val på, men var så säker på att det går att förlora val på grund av en händelse som sätter bristerna på försvarsområdet i fokus.

Vi vet också att regeringsbildningen i höst troligen blir svår och långdragen. Sannolikheten är stor att ovissheten i budgetprocessen kommer att skada krigsförbandens operativa förmåga. Det tar tid att planera militär verksamhet, det tar lång tid att bygga effekt medan det går snabbt att rasera förmåga. ÖB och förbanden måste få redan nu planeringsförutsättningarna klara.

Läs mer: En prövning för världshistoriens mest framgångsrika samarbete

För partierna i försvarsuppgörelsen är det här sista chansen att på allvar ta ansvar för svensk säkerhet och försvarsförmåga, och samtidigt visa att vissa värden är större än dagspolitiken. För att orka ännu en överenskommelse behöver nu de försvarspolitiska talespersonerna lämna över bollen till partiledarna. Det här är en fråga för de som har ambitionen att sitta i en regering efter valet. Det är dags att visa statsmannaskap och visa i praktisk handling att säkerheten är viktig i orostid.

Tänk på att nästa val kan förloras på grund av att inte ha agera i tid.