Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Hoppet ska vara Centerpartiets svar i "batongvalet"

”De brukar säga att en människa klarar sig tre veckor utan mat, tre dagar utan vatten, tre timmar utan skydd och tre minuter utan syre.
Men bara tre sekunder utan hopp”.

När Annie Lööf höll linjetal inför valåret på Centerpartiets kommundagar så citerade hon vad preppers brukar säga. De som är förberedda på kris.

Och det är med hoppet som skillnad som Centerpartiet går till val på när det är kristeman som dominerar berättelserna om samhället.

Hoppet att ha kraften att lösa trygghetsfrågorna i vardagen. Hoppet om att kriminalitet inte bara ska klippas utan ryckas ut med rötterna. Hoppet om att klimat, jobb, integration och sjukvård ska lösas. Med teknik och politik.

Centerpartiet och Sverigedemokraterna har ömsesidigt pekat ut varandra till valrörelsens huvudfiender, medan S är C:s huvudmotståndare.

Medan jag är övertygad om att våra bästa dagar ligger framför oss så blickar Jimmie Åkesson längtansfullt tillbaka.

”Medan jag är övertygad om att våra bästa dagar ligger framför oss så blickar Jimmie Åkesson längtansfullt tillbaka”.

Efter Lööfs tal börjar spelplanen i svensk politik börjar utkristallisera sig i det som en del redan börjat kalla för ”batongvalet” där de tre största partierna kommer att prata lag och ordning. Det blir en tävlan i batongtrovärdighet.

Socialdemokraterna gör en klassisk manöver i att gå till opposition mot sig själv, Moderaterna kör classic i Ulf Kristerssons varma och vänliga förpackning och Sverigedemokraterna kör på ”undergångstema” i apokalyptiskt tonfall.

Centerpartiets försöker här lägga sig som både försvarare av det öppna samhällets värderingar med liberal demokrati, medborgaranda, rättssamhälle och framtidstro tillsammans med pragmatism för att hålla samman Sverige socialt och geografiskt. Om man så vill en batong med landsbygdstouch i kombo med framtidstro och morötter.

Kriminalitetens mörka spiral kan inte brytas med poliser allena. Rättskedjan måste stärkas, men framför allt måste samhällets basfunktioner fungera med jobb, skola och omsorg. I hela landet.

Och inför kommunala företrädare lyftes sjukvården fram. Skärpt vårdgaranti och primärvårdsreform lyftes fram. Samtidigt gör pensionsavgångar ekvationen tuff. Behoven att anställa i offentlig sektor fram till 2023 är 500 000 nya medarbetare behövs enligt SKL. Det är 100 000 per år.

”En skandal” att läkare oftast kan få det på arbetstid men betydligt mer sällan sjuksköterskorna kommenterade Lööf på presskonferensen efter talet.

Lööf lanserade här en examenspremie på 60 000 kronor som ska betalas ut till någon som jobbat fem år som sjuksköterska som en del i nationellt sjuksköterskelyft. Dessutom ska sjuksköterskor få vidareutbilda sig på arbetstid till specialister där bristerna är stora. ”En skandal” att läkare oftast kan få det på arbetstid men betydligt mer sällan sjuksköterskorna kommenterade Lööf på presskonferensen efter talet.

Detta är ett sätt att komma till rätta med bemanningskrisen. Kanske något också för polis och försvar också?

På flera sätt påminner Centerpartiets position den som Moderaterna började utmejsla för 20 år sedan med idéprogrammet Land för Hoppfulla - manifest för nytt sekel, som togs fram av en programkommitté som leddes av Per Unckel.

Det tog Moderaterna nio år innan blev regeringsbärande från det, samtidigt är Centerpartiets stora mål valet 2022 eller kanske 2026. Innan vi är där mer än vi i dag kan föreställa oss ha hänt i svensk politik.

Positionsmässigt är det tydligt att Annie Lööf försöker lägga sig som en svensk Macron. Hur det lyckas återstår att se. Svårigheten blir att balansera mellan pragmatism och ideologi, mellan Allianssammanhållning och hjärtefrågor. Centerpartiet kommer att fortsätta att attackeras från krafter som vill få in SD i värmen för att man ska bli Löfvens regeringsunderlag.

Från vänster kommer attackerna att handla om att C sviker ”värderingar” när pragmatismen tar över.

Känsliga frågor kommer att kretsa bland annat kring migrationspolitiken med ensamkommande där presskonferensen dominerades med frågor kring beskedet att Centerpartiet ”nu studerar förslagen och vill lyssna på remissinstanserna” och regeringsfrågan.

Ett rapp på smalbenet på framför allt Liberalerna, men även Moderaterna och Kristdemokraterna.

Spelfrågan mötte Annie Lööf med ännu mer spel.

”Faktum är att Centerpartiet är det enda alternativet om man både vill byta ut Stefan Löfven som statsminister och samtidigt vara trygg med att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande över svensk politik”.

Ett rapp på smalbenet på framför allt Liberalerna, men även Moderaterna och Kristdemokraterna. Under Alliansenighetens täcke kommer tjuvnypen att fortsätta mellan partierna, även om Lööf förklarade formuleringen som ett ”sätt att elda massorna på plats” under presskonferensen och slätade över att andra partier inte nämndes.

Valrörelsen har börjat. Och räkna inte med ett valresultat som ger enkla och snabba svar på valnatten hur Sverige ska styras nästa mandatperiod.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) och ledarskribent i MittMedia.