Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: I Finland följer folket presidenten

Dit presidenten och statsledningen går, dit följer folket med. Vill presidenten gå med i Nato går Finland med i Nato.

Så enkelt kan den finländska opinionen när det gäller medlemskap i försvarsalliansen Nato beskrivas. Detta vilar på gamla historiska erfarenheter då den unga Republiken Finland under sina första 30 år fick uppleva fyra krig och två bittra freder. Fred som innebar förlusten av rikets näst största stad, folkförflyttningar, stora krigsskadestånd och att Sovjetunionen tvångsarrenderade först Hangö och sedan Porkala, baser med en udd mot Finlands hjärta. En särskild pakt som begränsade Finlands suveränitet lades på efter den sista freden; vänskaps-, samarbets- och biståndspakten. Den varade från 1948 fram till Sovjetunionens fall 1991.

Historia gör att statsledningens säkerhetspolitiska bedömningar tas på allvar. När presidenten, statsministern, försvarsministern och utrikesministern säger att ett finländskt Natomedlemskap inte kan uteslutas, men samtidigt inte är aktuellt för stunden förhåller sig den finländska debatten avvaktande. Rikssvenskar har lätt att tolka finländsk Nato-opinion fel.

En opinionsundersökning som Iltalehti (bokstavligen Kvällstidningen) redogör för bekräftar den här bilden. Dessutom har det finländska budskapet att medlemskap i försvarsalliansen Nato är en möjlighet också gett avtryck i att stödet ökar och motståndet minskar.

Om Finlands president Sauli Niinistö skulle kliva ut och säga att Finland går med i Nato så svarar 48 procent ja, man står då bakom beslutet.

Om Finlands president Sauli Niinistö skulle kliva ut och säga att Finland går med i Nato så svarar 48 procent ja, man står då bakom beslutet. Det här är en ökning med hela tio procentenheter jämfört med februari i fjol.

33 procent säger nej, jämfört med 38 procent i februari. Andelen osäkra sjunker också, från 24 procent till 19 procent. Det är en avspegling även av förtroendet för Niinistö, men också att i Finland sluter man i orostid upp bakom ledarskapet.

Undersökningen har inte ställt frågan vad som skulle hända om statsminister Juha Sipilä (C), utrikesminister Timo Soini (Blå), finansminister Petteri Orpo (Saml) och försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) tillsammans med oppositionsledaren Antti Rinne (för närvarande sjukskriven pga lunginflammation) ställde sig bakom presidenten, och sade kyllä, nu är det dags.

Det här kan kontrasteras med svaret på frågan utan presidentens ställningstagande. Då säger bara 21 procent ja medan 50 procent säger nej. Här ökar dock ja-sidan från 17 till 21 procent, medan nejsidan backar från 55 till 50 procent, jämfört med i februari i fjol. När presidenten väntar, väntar också folket.

Finländskt Natomedlemskap är alltjämt blott ett bastubad på presidentens sommarresidens Gullranda bort. Att en president, fyra ministrar och en oppositionsledare säger att det är dags är alltså vad som krävs.

Det är djupt olyckligt att de två närmaste vännerna Stockholm och Helsingfors inte har sina säkerhetspolitiska instrument synkade.

Då är det värre i Sverige, där socialdemokratin krampaktigt klamrar sig fast i den militära alliansfrihetens illusioner. S nobbade kraven från C och L att införa samma Nato-option som Finland har, och vill inte öppna för diskussion eller mental omsvängning. Det är djupt olyckligt att de två närmaste vännerna Stockholm och Helsingfors inte har sina säkerhetspolitiska instrument synkade.

Finland är längre kommet på den mentala resan för ett medlemskap i försvarsalliansen Nato, det är svårt att se idag hur regeringen Löfven ska komma ikapp.

Därmed inte sagt att bastubadet på Gullranda kommer att ske, varken idag eller i morgon, men om det sker kommer det att gå snabbt. Dit presidenten går, följer Finland.