Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: "Känn dig hemma" är Åres enkla recept för integration

Integrerad är när du känner dig hemma här, säger Anja Skålén på Inflyttarservice i Åre till Länstidningen. En enkel och klok definition, men också hemligheten till varför Åre får kvotflyktingar och kommunplacerade att stanna i större utsträckning än andra kommuner.

Läs mer i LT: Åre bytte synsätt, nu stannar nyanlända kvar

För ett halvdussin år sedan drog flyktingar så fort som möjligt till Stockholm. Idag stannar 94 procent över tid i kommunen. ”Åremodellen” innebär att från dag ett skapa trygghet på orten genom välkomnande och kontaktnät. Och en del i hemligheten ligger i fokus från projektet; att det är en kommuninvånare som behöver komma in i jobb och trygghet, inte ”en flykting som behöver integreras”.

Sysselsättning är naturligtvis viktigt. Har man ett jobb och känner sig hemma så stannar man. Svårare än så behöver inte receptet för grundläggande integration vara. Och även om man är lyckosam i Åre så ser kommunen förbättringsmöjligheter, som lokala utbildningar som är inriktade mot jobb. Två timmars pendling till Östersund är långt ifrån optimalt.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, tf politisk redaktör på ÖP (c) och till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).