Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Klartext om regeringskaos och påminnelse om zebratvätt - tack SD för landsdagarna!

Tänk vad bra det är med partiers stora möten som TV-sänds. När Sverigedemokraterna höll landsmöte i helgen så illustrerade partiet återigen varför Centerpartiets och Liberalernas tydliga hållning att aldrig stödja regeringsmakt på SD är det enda rimliga. Något som grundar sig i både partiets värderingar och synen på hur regeringsmakt utövas.

Om vi börjar med regeringsfrågan så levererade Jimmie Åkesson den klartext som vissa i Moderaterna och Kristdemokraterna haft svårt att läsa av tidigare. Åkesson-partiet är ett parti för svensk politisk kaos. Kaoset är en strategi för att bygga partiets egen makt och väljarbas, genom att låta andra nötas sönder i turerna.

Beskedet att SD kan tänka sig att stödja Stefan Löfvens Socialdemokrater, och fingerhyttandet mot Moderaternas Ulf Kristersson borde ha varit en kalldusch med sibirisk temperatur för de i borgerligheten som tror att Åkesson skulle vilja spela Kommunisternas gamla S-fiol.

Det här är ingen överraskning för oss som följer Sverigedemokraterna och deras inre liv. Det är bara synd att förra moderatledaren Fredrik Reinfeldt inte synade SD:s pokerspel om att de skulle kunna vara ett alternativ att stödja sig på efter förra valet.

Läs mer: Åkessons inbillade medieångest - SD misshandlas inte i nyheterna

Om Reinfeldt, istället för att dra som en avlöning på valnatten, sagt att han sitter kvar och riksdagen fick rösta bort honom efter valet 2014 så hade svensk politisk debatt sett helt annorlunda ut de senaste åren. Då hade hela borgerligheten sett att Åkesson fäller en alliansregering till förmån för socialdemokraterna om inte regeringen dansar efter SD:s pipa.

Åkesson var också befriande tydlig med vem han ser som huvudmotståndare genom sitt kravställande på landsdagarna, Centerpartiet. Annie Lööf kan tacka och ta emot. Titeln som borgerlighetens drottning är ohotad.

Sverigedemokraterna bjöd också på en annan sanning i SVT:s direktsändning. Hur mycket du än tvättar en zebra så går inte ränderna ur. Martin Strid från Borlänge gick upp i talarstolen och konstaterade att muslimer inte är människor. Partiledningen, presidiet och stämmodeltagarna är så vana att se zebror, trots idogt tvättande av ränder, att ingen reagerade.

Läs mer: Så står han där i talarstolen till sist, fullblodsrasisten

Det var först när sajten Inte rasist men delade klippet i sociala medier och medierna hakade på som reaktionen kom. Med buller och bång fick den otvättade zebran åka hem till Dalarna och meddelade sedan att han lämnar partiet.

Historien bevisar än en gång tesen att SD:s snack om nolltolerans mot rasism egentligen handlar om att det är en nolltolerans att genera partiledningen eller att utmana dess makt. Rasism är ok så länge ingen annan märker den.

Tack Sverigedemokraterna för dessa påminnelser. Med mindre än ett år kvar till valet är det bara att hoppas att väljarna minns det hela vägen till valurnorna.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.