Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Kronofogdens arroganta agerande undergräver både folkstyret och staten

Annons
Det här är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Kronofogden visar en häpnadsväckande myndighetsarrogans mot fattade politiska beslut och ljuger också för pressen när man slår in på en centraliseringsväg som slår mot statens närvaro på mindre orter som Hudiksvall, Mora och Arvika. Ett 30-tal jobb berörs när Kronofogden utnyttjar övergångsregeringens vakuum och kör ett "rövarspel".

Det Kronofogden gör går stick i stäv med löften från statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) och vad en enig parlamentarisk landsbygdskommitté kommit fram till. Det går i stick i stäv med den regeringsförordning som varit ute på remiss, men som inte antagits i väntan på val och regering.

– Det är inte acceptabelt. Det finns politiska beslut från såväl socialdemokratiska som alliansstyrda regeringar om att de statliga myndigheterna ska jobba med decentralisering. Ändå ser vi gång på gång det rakt motsatta, säger vice ordföranden i Skatteutskottet Per Åsling (C) till ledarsidan.

Kronofogden vill flytta verksamheten från tre mindre orter till tre större. Hudiksvall ska flytta till Gävle och Sundsvall. Mora till Falun. Arvika till Karlstad. Dessutom slår Kronofogden till mot mindre verksamheter på andra Stockholmsorter än huvudkontoret och lägger ned i Handen och Täby.

– Den parlamentariska landsbygdskommitténs förslag är inte en önskelista eller en diskussionsklubb, det är tydliga riktlinjer för decentralisering. Att flytta kontor inom län från mindre orter är inte omlokalisering, det är bara en annan form av centralisering, säger Per Åsling (C).

Det här är i stort sett en kopia av det som Skatteverket försökte göra och som utlyste en stor protestvåg och tydlig omorientering av svensk förvaltningspolitik. En politik Kronofogden nu försöker runda.

Myndigheten hoppas tydligen på att komma undan med detta eftersom regeringens händer är bakbundna under expeditionsministären genom att samtidigt flytta Stockholmsjobb till regionala centra. Kronofogden vägrar förstå att det är när statens närvaro på de mindre orterna försvinner som arbetsmarknader och samhällskontraktet slås sönder.

Den politiska makten har insett att om myndigheterna får göra som de vill så finns det ingen stat kvar i slutändan, i alla fall ingen stat utanför regionala centra.

Kronofogden sällar sig till en trend som Försvarsmakten, Lantmäteriet, Tingsrätterna och Skatteverket gett sig in på under de senaste årtionden. Resultatet har varit förödande för små orter när staten skyndar på urbaniseringen. Men detta var det stopp med eftersom den politiska makten har insett att om myndigheterna får göra som de vill så finns det ingen stat kvar i slutändan, i alla fall ingen stat utanför regionala centra.

Här har alltså Kronofogden helt struntat i regerings- och riksdagssignalerna. Dessutom tillbakavisar centralt placerad regeringskälla uppgifterna från Kronofogdens kommunikationsavdelning att beslutet är förankrat hos regeringen och pekar på att myndigheten tagit en "rövare" i rådande läge.

Kommunikatören Max Wallenberg på Kronofogden säger också häpnadsväckande nog till DT ”Vi arbetar med att centrera vår verksamhet till större orter.” Enhetschefen Bo Frölander säger till HT: ”…man måste också acceptera att det är tidens gång”.

Att Kronofogden inte accepterar politiska beslut och riktlinjer är varken tidens gång eller något som ska accepteras. Att företrädare för myndigheten vågar dra valsen inför pressen är anmärkningsvärt. Uttalandena är inget mindre än en krigsförklaring mot hela Sverige utanför centralorterna och mot folkstyret.

Snedsteget är så pass allvarligt att Kronofogden behöver dra tillbaka sitt förslag omedelbart eller så är förtroendet för rikskronofogden Christina Gellerbrant Hagberg förbrukat.

– De politiska uppmaningarna borde inte gå att missuppfatta. Jag har tidigare tagit fajten när Skatteverket försökte lägga ner sina lokalkontor, då stoppades processen. Även här måste myndigheten göra om och göra rätt, säger Per Åsling (C).

Rikskronofogden Christina Gellerbrant Hagberg behöver omedelbart dra tillbaka sitt
Annons