Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Lönnmördare med kemiska vapen är ingen komedi

Det sprids en bild av att GRU är klantar och löjeväckande. ”Tänk att de har så dåliga ursäkter som att åka kolla på en spira i Salisbury för att maskera kemvapenattacken mot avhopparen Skripal och hans dotter.”

Framträdandet av de två utpekade GRU-operatörerna i den ryska statliga propagandakanalen RT hos dess propagandachef Margarita Simonjan gav lite intrycket av Humle och Dumle. Två sköna snubbar som gillar katedraler, som handlar kosttillskott, som munhuggs lite lagom och som självklart är ”helt oskyldiga”. Som trovärdig täckmantel var det förstås både skrattretande och hånfullt arrogant.

Men det är här som allt för många i väst går i fällan och feltolkar. GRU har inte försökt att dölja den uppseendeväckande attacken efter att den blev avslöjad. Aldrig tidigare har kemiska stridsmedel används av ryssarna i ett västland. Att britterna skulle veta vem som gjort det var en av själva poängerna med att använda medlet. Precis som i fallet Litvinenko som fick polonium i sitt te 2006. Traditionen att använda gift går dessutom långt tillbaka i historien med en rad fall från 30-talet in i våra dagar.

Att de som utförde dådet genom att spruta nervgiftet på dörrhandtaget skulle kunna fastna i britternas omfattande kameraövervakning var ingen högoddsare. Dessutom kan alla underrättelseoperationer skita sig, men det struntar GRU i eftersom offentligheten kan användas.

Ryssland har valt en strategi som gör att alla som ska fatta förstår budskapet, medan allmänheten ska tröttas ut av en lång rad alternativa berättelser som får händelsen att framstå som en dråplig agentkomedi med Rowan Atkinson snarare än James Bond.

Genom att göra komik av det hela nöter man bort allvaret hos allmänheten i väst. Vem orkar förstå det där med kemvapen när man kan skratta åt det hela? Så farliga är väl inte Ryssland, så klantiga som dom är?

Att den ryska fancluben dessutom kan tro på lögnerna, eller tycka att Putin är en ännu coolare snubbe som kör maffiastilen med Omertà gör ju inte saken sämre.

Visst, ett par operatörer blåsta, men fortsatt användbara i informationskriget, är ett lågt pris för vad man uppnår när budskapet går fram.

Avhoppare från rysk underrättelsetjänst vet att de inte längre är trygga i väst. Spelreglerna har ändrats. Rykten om att Sergej Skripal ska ha varit en av källorna om Trumps relation till Ryssland i den beryktade Steeledossiern är ytterligare en signal om tystnad till de som skulle kunna prata.

Det är också ett budskap om Kremlregimens råhet som går fram till de diplomater och opinionsbildare som stör regimen. Dessa trakasseras för att det ska bli svårare att göra sitt jobb.

Diplomater som får hembesök med avföring i toaletten, sitt husdjur dödat eller möbler flyttade.

Situationen för diplomater i Ryssland beskrivs i den estniska utrikesunderrättelsetjänstens årsrapport 2017. Diplomater som får hembesök med avföring i toaletten, sitt husdjur dödat eller möbler flyttade. Bildäck som punkteras, diplomater som misshandlas eller kanske får en annan demonstration av våldskapital. Det här stannar inte bara i Ryssland och diplomater. Det finns medierapportering kring fall i Finland, men det sker även i andra EU-länder mot journalister, aktivister och statstjänstemän.

Esterna påpekar i årsrapporten att om ett fall når offentligheten så är det ryska svaret ofta ett förlöjligande av offrets ”sjuka fantasier” och att den lever med ”billiga spionromaner” eller med ”whataboutism” om påstådda oförrätter mot Ryska federationens medborgare.

Så när Ryssland öppet visar att inga regler längre gäller, att kemiska stridsmedel kan sprutas från en damparfymflaska och sedan skämtas bort, att de som tidigare var fredade inte längre är det och att våldsskalan på dagens måltavlor kan växlas upp är det ett budskap som noteras av de som förstår språket.

Att göra händelsen i Salisbury till dålig komedi är bara ett sätt att ytterligare demonstrera den väg Ryssland slagit in på. Medan vi i väst pratar soft power och förstår världen genom de ögonen så har Ryssland blivit mästare i dark power. Det är en högst medveten strategi, och det är inte Humle och Dumle som tänkt ut den.