Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Mannerheim lagens tjänare, Finlands räddare och Nordens hjälte

Artikel 2 av 2
Finland 100 år
Visa alla artiklar

På söndag är det 150 år sedan Carl Gustaf Emil föddes på Villnäs slott i Finland. Ingen kunde då ana att det skulle skrivas 700 biografier över den lille Mannerheim.

Trots, eller på grund av, alla biografierna är det svårt att skilja myternas Mannerheim från den historiska eller personliga Mannerheim. Det finns alltid en tolkning nära till hands för det egna syftet, oavsett om det handlar om att beundra eller avsky marskalken.

Men i bortskrapandet av myternas Mannerheim är det svårt att komma ifrån att Mannerheim vid flera tillfällen, genom sin personliga pliktkänsla och tron på ett lagstyrt land, räddade det unga Finland undan katastrofer.

Läs mer: Finlands självständighet kan komma att ifrågasättas

Första gången var när han återvände till Finland som 50-årig generallöjtnant under den ryska revolutionens kaos. I Finland skapade Mannerheim republikens vita armé som avgjorde Finlands självständighet.

Arkiven har visat att Lenins plan var att godkänna Finlands självständighet av taktiska skäl och att de röda kamraterna i finska inbördeskriget skulle återföra landet till det nya Sovjetunionen. På det sättet var inbördeskriget verkligen ett frihetskrig.

Det andra tillfället kom när den politiska ledningen satsade helt på fel häst i världskriget. Mannerheim som var västsinnad fick kallas in när planerna på en kung från Tyskland havererade när Centralmakterna förlorade världskriget.

Som riksföreståndare fick han säkra självständighetens godkännande och viktiga matleveranser. Här kom det andra tillfället att själv kunna gripa makten. Men istället lotsade Mannerheim statsskeppet genom en ny grundlag och ett presidentval som han förlorade.

Läs mer: Försvara oss som tigrar och lejon tillsammans

Det tredje tillfället var vinterkriget när Finlands öde skulle beseglas efter Molotov-Ribbentrops rövarpakt. Utan Mannerheims samlande ledarskap hade Finland inte tagit sig igenom vintern 1939-1940.

Det fjärde och sista tillfället kom med presidentskapet. När Finland skulle lösgöra sig ur andra världskriget var det en delikat balansgång mellan Tyskland och Sovjetunionen.

Utan dessa fyra händelser hade dagens Finland sett mycket annorlunda ut. Historien kanske skulle ha blivit ukrainsk eller baltisk. Någon självständighet att fira med 100 obrutna år hade inte funnits. Generalen, aristokraten, spionen i Centralasien, krigshjälten, middagskonnässören och kosmopoliten Mannerheim har haft en betydelse som inte kan underskattas.

Men gjorde han några fel då? Klart att han hade fel och brister. Mannerheim hade också fel många gånger. Som att han inte med större kraft agerade mot avrättningar av röda 1918. Att han ville intervenera på den vita sidan i det ryska inbördeskriget, förståeligt för en gammal tsarofficer men djupt olyckligt ur finländskt perspektiv.

Mannerheim försökte också få regeringen att göra eftergifter till Sovjetunionen 1939 för att armén inte var redo. Men hade Finland gett efter hade landet troligen gått Baltikums väg. Moralen och försvarsviljan hade brutits av eftergifterna och undret hade aldrig skett.

Ett annat misstag var inför den sovjetiska offensiven 1944 där högkvarteret inte vidtog tillräckliga förberedelser utan lät sig överraskas trots tydliga underrättelserapporter om vad som väntade.

Läs mer: Kiitos Koivisto för att Finland tillhör väst

Vad myten Mannerheim lär oss i vår tid är framför allt två saker; viljan att tjäna det större syftet framför egenintresset och att lag går före makt.

Hade Mannerheim drivkraft varit makt för maktens skull hade han haft flera tillfällen att göra sig till Finlands envåldshärskare.

Istället blev han lagens tjänare och Nordens hjälte.

Och Finlands räddare.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar