Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Maten i totalförsvaret är landsbygdens bästa chans på årtionden

Utan mat svälter Sverige. En självklarhet kan tyckas. I dag är vi helt beroende av globala varukedjor för vår överlevnad. Där kan störningar eller ett stopp snabbt få förödande konsekvenser. På tio dagar töms butikerna.

Några matlager finns inte kvar sedan vi gick in i den eviga freden och raserade totalförsvaret med den nitiskhet som blott präglas av den svenska konsensusextremismens fulla kraft. 200 matlager avvecklades runt omkring i landet.

Läget i dag är att vi bara är självförsörjande på mjöl, morötter och socker. Även om vi skulle kunna göra morotskakor skulle vi få svårt att distribuera dessa när drivmedellagren tog slut, eller om det inte går att få fram drivmedel från lagren.

I samband med att broschyren "Om Krisen eller Kriget kommer" går nu LRF ut och varnar i DN för att matförsörjningen är sårbar och att "vi är naiva inför de här frågorna" för att använda LRF-ordförandens Palle Borgströms ord.

Läs mer: Vet du vad du gör om krisen eller kriget kommer?

Självförsörjningsgraden är ungefär hälften i dagens Sverige. Den har sjunkit stegvis från åttiotalet då Sverige var mer eller mindre självförsörjande på basvarorna. Orsakerna som LRF pekar på är dålig lönsamhet, byråkrati och konkurrensen inom EU som betytt lägre matpriser för konsumenterna, men färre bönder i Sverige.

LRF menar att svenska bönder borde stå för 80 procent av vårt totala behov av livsmedel för att undvika svälten i ett krisläge. Dessutom skulle balansen i landet förbättras med 30 000 nya landsbygdsjobb.

För landsbygden är återuppbyggnaden av totalförsvaret en gyllene chans att få ett trumfkort så man inte längre anses vara ett "särintresse" utan ett nationellt säkerhetsintresse.

Under landsbygdsriksdagen gästade jag ett seminarium i Studieförbundet Vuxenskolans regi och pekade just på sambandet, det som är bra för riket är bra för landsbygden och vice versa. För landsbygden är återuppbyggnaden av totalförsvaret en gyllene chans att få ett trumfkort så man inte längre anses vara ett "särintresse" utan ett nationellt säkerhetsintresse. Det är en gamechanger, för att travestera Clinton-kampanjen från 1992 - "Det är maten, dumbom".

Det här har också LRF märkt av. Politiken börjar inse att livsmedel är en viktig nationell fråga. Sverige behöver alltså öka livsmedelsproduktionen i kombination med att Försvarsberedningens förslag om att bygga upp lagerhållning så att vi klarar åtminstone tre månaders kraftiga störningar i de globala varukedjorna. Men detta är inte tillräckligt ensamt det heller. Dessutom föreslår försvarsberedningen att du ska klara en vecka själv.

För att skydda våra hamnar och varutransporterna behöver Sverige en flotta av en helt annan dimensionering än vad vi har i dag (vi återkommer till det ämnet senare i veckan). Totalförsvar är en komplex mångkamp där varje gren har betydelse. Det spelar ingen roll om man är världsmästare i spjut om man inte klarar av att hoppa höjdhopp.

Bara insikten att lägsta nivån i varje gren måste höjas är steg framåt. Och ju fler krafter som kan dra åt samma håll, desto bättre och snabbare går det.