Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Måtte Kungens förhoppning om "kraft, mod och visdom" bli verklighet i både Stockholm och Bryssel

Med inslag av Hälsingland och Härjedalen, som en del i det regionala temat för riksdagens öppnande, kom statsminister Stefan Löfven med regeringsförklaringen och det besked som omgärdats av mest spekulationer, vem som tar över efter utrikesminister Margot Wallström.

Svaret blev ett tryggt val som funnits med i förhandsspekulationerna. Utrikeshandelminister Ann Linde flyttas upp ett steg på UD. Med det valet indikerar Stefan Löfven stabilitet, även gentemot Januariavtalets partier. Utrikes- och säkerhetspolitiken är ju inte en del av samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna, men med Linde som utrikesminister minskar risken för den typen av friktion som uppstått tidigare.

Margot Wallströms utrikesministertid har varit en berg- och dalbana. Berg för de som lever i en retorisk Palmeera, med engagemang för FN och tredjevärlden där kärnvapennedrustning står i centrum. Wallströms genuina engagemang och hennes analys om att demokratierna är under press i världen är värda respekt. Det är i slutsatserna på en rad andra områden som Wallströms tid varit en dalbana för de, som likt den här ledarsidan, är oroad över säkerheten i närområdet och vad det kan leda till.

Återkommande konflikter med försvarsdepartementet om säkerhetspolitiken, pådrivande av ett verkningslöst kärnvapenförbud som undergräver svensk säkerhet och för lite fokus i Europa är några invändningar. Dessutom har Wallström haft en tendens att trampa snett i en del uttalanden som väckt skarpa reaktioner.

Här blir Ann Linde troligtvis en smartare och smidigare röst. Linde räds inte att ge kritik i slutna rum, men kan framföra den på ett konstruktivt sätt. Några tvära kast i utrikespolitiken blir det inte, utan feministisk utrikespolitik lär fortsätta. Men Lindes säkerhetspolitiska kompass är tydligt förankrat. Hon har varit sakkunnig på försvarsdepartementet, statssekreterare till inrikesministern och chef för den internationella enheten för den socialdemokratiska paraplyorganisationen i Europa. Hon förstår Sveriges strategiska position och komplexiteten i hoten vilket torde innebära ett gradvis större fokus på just detta från Arvfurstens palats vid Gustav Adolfs torg.

Löfven passade också på att utnämna TCO-ordföranden Eva Nordmark till arbetsmarknadsminister och leverera den stora ministerskrällen. Från Almi hämtas den för de flesta helt okända vice vd:n Anna Hallberg till att bli utrikeshandelsminister.

I svensk medieskugga, på grund av riksdagens öppnande, presenterade även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fördelningen av portföljer under tisdagen. Ylva Johansson (S) fick oväntat migrations- och inrikesfrågor. Det är den portföljen som Cecilia Malmström hade 2009-2014.

Utmaningen blir minst sagt omfattande. Johanssons uppdrag blir att fixa migrationsreglerna, lappa ihop Schengen så att rörligheten fungerar igen, förbättra arbetet mot terrorism och extremism samt att stävja "hate speech" på nätet. Inte direkt de lättaste frågorna, särskilt eftersom Johansson i sitt politiska liv aldrig sysslat med säkerhetsfrågor. Lägg därtill att migrationen är den mest explosiva fråga i europeisk politik.

Ursula von der Leyen konstaterade på pressträffen att den här EU-kommissionen är en "geopolitisk kommission" som försvarar en multilateral regelbaserad ordning i världen. Det är den stora utmaningen som väntar både EU-kommissionen och Sveriges nya utrikesminister Linde.

Det kommer att kräva, precis som Kung Carl XVI Gustaf sade vid riksdagens öppnande med adress till riksdagsledamöterna; "kraft, mod och visdom", både i Stockholm och i Bryssel.