Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Medmänskligheten vann under terrordådet i Åbo

”Jag är en medmänniska som inte vänder bort huvudet, som inte står och filmar, som inte står och tittar. Jag gjorde mitt bästa utifrån den kunskapen jag har, tyvärr lyckades det inte.”

När terrorn kommer handlar det om vem man är i hjärta och sinne, och vilken förberedelse man har genom utbildning och övning. Det handlar inte om vilken trosbekännelse man säger eller vilken hudfärg man har.

Jag bara agerade. Jag kan inte vända bort huvudet och låta en tjej ligga på marken så som hon gjorde.

När en 18-årig marockansk asylsökande yngling gick till attack på torget i Åbo i fredags slutade det med två döda kvinnor. En av kvinnorna dog i Märstabons Hassan Zubiers armar. Han berättar för Yle vad som gjorde att han agerade:

”Jag tänkte ingenting. Jag bara agerade. Jag kan inte vända bort huvudet och låta en tjej ligga på marken så som hon gjorde.”

Kvinnans liv gick inte att rädda, medan Hassan Zubier försökte hjälpa kvinnan blev han själv attackerad. Fyra knivhugg, som bland annat orsakat en ryggmärgsskada gör att Hassan hamnade på listan av de totalt åtta skadade.

En annan Hasan blev också skadad när han försökte hjälpa till. Företagaren och Åbobon Hasan Alazawii skulle köpa blommor när han såg attacken. Lika lite som Hassan kunde han stå och se på utan försökte ingripa berättar Helsingin Sanomat. Alawazii vårdas nu på Åbos Universitetscentralsjukhus för allvarliga skador, med bland annat ett knivhugg nära halsen.

Det tycks som om 18-åringen medvetet attackerat kvinnor. Männen som skadades blev det när de försökte ingripa. Ett av dödsoffren var aktiv i Jehovas Vittne och var på plats för att dela ut broschyrer berättar Ilta Sanomat.

Händelserna i Åbo visar vad medborgaranda och medmänsklighet är under en kris; att hand i hand med din nästa, med lugn och värdighet bistå varandra genom prövningen.

För att besegra terrorn på sikt är det den lugna beslutsamheten som måste till. Terroristerna vill dela upp oss i "vi och dem" utifrån religion, etnicitet och hudfärg. Det är vad gärningsmannen i Åbo har gemensamt med mördarsekten Daesh, terrorgruppen Al Qaida, vitmaktterroristen i Charlottesville som plöjde ned demonstrater på gatan och skolmördaren i Trollhättan för att nämna några exempel.

Agerandet på torget i Åbo är det värsta terroristerna vet, när kristna, muslimer, Jehovas vittnen, utlänningar, finländare, lutheraner ser bortanför identiteten och i stället bara bryr sig om att hjälpa varandra som människor.

Den riktiga skiljelinjen i vår tid går mellan de som tror på rättstat, individens eget ansvar och därigenom skyldigheter och rättigheter och de som bygger politik på att ställa grupper mot varandra.

Åbo blev Finlands första stora prövning i en prövad värld. Republikens president Sauli Niinistö passade också på att lyfta en av grogrunderna för växande ilska. För på sociala medier kan det gå märkligt till när samtalet präglas av vilja att missförstå varandra, särskilt när det gäller migration.

”Det hjälper mycket om vi försöker förstå vad andra säger, även om man inte är av samma åsikt.”

Finland skyndar nu också på en lagstiftning som handlar om underrättelseinhämtning som dragit ut på tiden. Terrorismen måste också mötas av en beslutsam stat som ser helheten och aldrig låter de radikala extremmiljöerna få frodas i ro. En tolerant stats tolerans bör aldrig omfatta de krafter som vill bringa dess under gång.

Kyla. Värme. Klokskap. Uthållighet. Hjälpa till istället för att stå vid sidan om. Självklarheter för en sådan som Hassan Zubier, men viktig påminnelse till oss andra.

”Jag vill verkligen tacka det finländska folket för deras kärlek. Återigen, jag är ingen hjälte. Jag gör det som jag önskar många fler kunde göra. Inte vända borta huvudet utan finnas där för folk när de behöver hjälp.”