Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Nej, Virtanen - Sverige behöver faktiskt mer av Ljusberg

Artikel 72 av 72
Storsjöyran 2017
Visa alla artiklar

I skuggan av de katalanska separatisterna har nu Aftonbladets Fredrik Virtanen drabbats av Jämtlandsnoja och Ljusbergsskräck så till den grad att han lyckas med att nazistsmeta Storsjöyran.

Det är svårt att tänka sig att en krönikör i en huvudstadstidning skulle ha kommit på tanken att skriva något liknande om en festival i Stockholmsområdet. Men när det ligger i den avlägsna, exotiska och hotfulla periferin går det förstås bra…

Det är i en nöjeskrönika som Virtanen skriver att han "avskyr Ewert Ljusberg" och han kallar talet under Storsjöyran för "tok-talet":

"Det var obehagligt och perverterat. 15 000 jämtlänningar och en och annan härjedalning viftade med flaggor och skanderade Jamtland Jamtland, jamt och ständut!Ploj, förstås, bara på kul, förstås, jag fattar det. Men."

Och i men lyckas Virtanen med att dra paralleller mellan jamtar och Hitlers bayerska stormtrupper:

"Och så dessa ölstinna unga starka män som gastar medhåll till nationen i brist på egna framgångar. Det var inte jättesvårt att tänka sig ett massmöte i Bayern 1931."

Föraktet är inte ens dolt. Om man var genuint oroad över jämtländsk separatism så vore det absolut sämsta draget vara att göra som Virtanen. Snacka om att släpa några 25 liters dunkar med bensin till korvgrillningen. Det hade tagit riktigt hus i helvete, på riktigt.

Jämtlands stolthet är på riktigt, men inte i form av den separatism och exkludering som Virtanen räds. När Ewert Ljusberg talar så handlar det om en inkluderande regional stolthet, även Aftonbladets Nöjesredaktion är välkomna in i värmen.

Den masskraft som gett Virtanen panik skulle i fel händer kunna utvecklas till något destruktivt, särskilt om den regionala och sociala klyvningen får fortsätta i Sverige. Men lika lite som vi ska abdikera symboler och ord till extremister så ska vi ge upp våra ritualer av rädsla. Och Sverige är ett land som håller ihop.

I Yrans presidenttal har Jämtland en unik ritual för sammanhållning som vuxit fram under årtionden med presidenterna Yngve Gamlin, Moltas Eriksson och så giganten Ewert Ljusberg.

För Virtanen och alla andra som inte fattat grejen är så är det värt att påminna om några rader i årets presidenttal:

"Jag älskar att vara er president. Men bara så länge ni tycker att det är roligt. Börjar ni ta det på allvar avsäger jag mig ämbetet direkt.

Världen behöver inga fler som odågan Erdogan, tölpen Trump eller maran Marine Le Pen. Jag fick för övrigt nog av PENNALISTER redan i skolan.

Och Kim Jung Ungen i Nordekorea, ni vet jättebabyn som älskar fyrverkerier. Han skaffade sig ett helt kärnvapenprogram han! Det var väl ändå att ta i!

Ja, världen har i sanning blivit galen!"

Världen är i sanning galen.

Tyvärr kan vi räkna in Fredrik Virtanen i den galna världen.

Vi behöver mer av president Ljusberg, inte mindre.

Mer läsning:

Virtanen i debatt med ÖP:s politiske redaktör

Marcus Persson: Kränkta gubbar skriker högst i medias ankdamm

Virtanen: "Josefsson är en liten människa"