Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Oroväckande att varken medier eller Riksidrottsförbundet pratar klartext om Fancy Bear

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Svenska medier och Riksidrottsförbundet har ingenting lärt sig av de senaste åren. Expressens Sportredaktion, Sveriges Radio och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson gör alla samma misstag. Ingen klarar av att säga vilken björn och varför som är inne i Riksidrottsförbundets servrar och hämtat uppgifter ur anti-dopningsprogrammet.

Nyheten att ”ryska hackare” varit inne i Riksidrottsförbundets system och hämtat uppgifter om dopningprover rapporteras i termer som ”starka krafter” under tisdagen. Sveriges Radio skriver att uppgifterna presenteras på ”en tidigare omdebatterad rysk sida”. Expressens sportredaktion kallar det ”en rysk hackergrupp, som tidigare har fått uppmärksamhet”. I Expressens rapportering hamnar Riksidrottsförbundets antidopningsansvariga direkt i försvarsställning: ”Illa - men vi har ingenting att dölja”. Och ”det är inte okej att släppa den här typen av uppgifter”.

Bara där har informationsattacken lyckats. Medierapporteringen blir som man hoppas, och Riksidrottsförbundet hamnar i försvarsställning. Debatten handlar om ifall svenska idrottare dopats och om RF har något att dölja. Precis som avsikten är.

Den som ändå kommer närmast i att säga vad som faktiskt hänt är gamle polischefen Björn Eriksson som är Riksidrottsförbundets ordförande. Han konstaterar till Sveriges Radio Ekot att det finns ”väl finansierade krafter” och att syftet är att skapa bilden av att alla fuskar. ”Det är så man jobbar med "falska nyheter", man slänger ur sig påståenden och försöker säga att i mörkret är alla katter grå”.

Fancy Bear var en av hackergrupperna som var inne i Demokraternas e-postserver. Den har under falsk flagg, cyberkalifatet, stängt ned TV5 Monde i Frankrike och hotat amerikanska militärfruar.

Men det Björn inte säger är vilken björn som ligger bakom. Bristen på klartext spelar angriparen i händer. I det här fallet är ”hackergruppen” Fancy Bear”, även känd som APT28. Gruppen är länkad till rysk underrättelsetjänst, även om konstruktion är gjord så att ryska myndigheter ska kunna förneka kopplingen. Fancy Bear var en av hackergrupperna som var inne i Demokraternas e-postserver. Den har under falsk flagg, cyberkalifatet, stängt ned TV5 Monde i Frankrike och hotat amerikanska militärfruar. Gruppen har också gett sig på olika idrottsförbunds antidopningsprogram som USA och Kanada, samt antidopningsorganet Wada 2016. Då konstaterade Wada att en del av uppgifterna förfalskats av hackarna.

Ryssland har ertappats med byxorna nere i ett omfattande dopningsprogram med statsstöd.

Anledning till det ryska intresset att smutskasta andra länders idrottare och underminera antidopningsarbetet som både RF och Wada gör är enkelt. Man vill, för att använda Björn Erikssons ord, göra alla katter grå. Ryssland har ertappats med byxorna nere i ett omfattande dopningsprogram med statsstöd. Det ledde till att ryska atleter under senaste vinter-OS tvingades tävla under den olympiska flaggan och inte nationsflaggan. Beslutet var förnedrande för Kremlregimen som gjorde OS i Sotji 2014 till en propagandauppvisning, innan man invaderade Ukraina och annekterade Krim. President Putin anklagade också USA för att blanda sig i det ryska presidentvalet genom att IOK stängde av Ryssland från OS. Inget tillfälle är för dåligt för att sprida myten att ”alla är emot det oskyldiga Ryssland” och stärka Putins makt.

Det är den politiska kontexten som svenska medier och Riksidrottsförbundet inte klarar av att kommunicera.

Det är den politiska kontexten som svenska medier och Riksidrottsförbundet inte klarar av att kommunicera. Inte heller klarar man av att berätta att cyberangreppet vi nu ser mot Riksidrottsförbundet är en påverkansoperation av statsaktören Ryssland.

Att inte reflexen sitter att berätta den egentliga storyn om den ryska subversionen är ett varningstecken inför valrörelsen. Sverige måste kunna bättre än så här.

I sommar väntar fotbolls-VM. Det rimliga vore att ingen som sitter i Riksdrottsförbundets styrelse, Svenska Fotbollförbundets presidium eller den svenska regeringen åker och representerar vid sommarens fotbolls-VM i Ryssland. Det är en turnering som blir ännu en propagandatillställning för regimen i Kreml.