Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Östersund får tacka för (S)undsvalls kalla fötter

Det är inte varje dag som ledarsidan tackar Socialdemokraterna borta i Sundsvall. Men att kommunal­rådet Peder Björk (S) fick kalla fötter i det stora biogasprojektet och drog i bromsen kan skattebetalarna bara tacka för.

Tanken var att Sundsvall (51%), Östersund (30%) och Hudiksvall (19%) skulle investera 325 miljoner kronor i en regional biogasanläggning. 84 miljoner i investeringen skulle komma från staten genom ”Klimat­lyftet”, men kalkylerna är för osäkra. Ett stort projekt innebär alldeles för stora risker. Dessutom skulle anläggningen ligga i Sunds-vall med långa transporter och inga lokala arbetstill­fällen.

När socialdemokraterna i Sundsvall beslutat sig för att dra sig ur projektet innebär det omtag.

Läs mer: Analys - Östersund tillbaka på ruta ett

Åre skickar redan sitt matavfall till Tröndelag. Att samarbeta mer med Norge är ett alternativ. Ett annat alternativ är att Östersund skulle kunna göra som Härnösand, bygga litet och småskaligt. Sedan årsskiftet finns i Härnösand en anläggning som kostade 50 miljoner kronor. Tekniken är torrötning, som använder mindre vatten än en fabrik baserad på våtrötning.

Även om Härnösand inte räknar med någon vinst med anläggningen så ser man det som en miljöinsats då matavfall blir fordonsgas och dessutom stannar arbetstillfällena i kommunen. Fler mindre biogasanläggningar ska inte underskattas i totalförsvarsperspektiv. Vi bygger en större samhällsuthållighet genom fler små enheter än några stora som är lätta att slå ut eller störa produktionen för.

Och allt det här kan Östersund tacka Sundsvallssocialdemokraten Peder Björks kalla fötter för.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.