Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Regionens pinsamma viltskavsservering

Tänk dig det land som ligger längst bort i världen från Sverige och Jämtland. Tänk dig sedan något som finns rikligt förekommande hos oss.

Tänk dig sedan att vi pratar mycket i debatten om att minska koldioxidutsläppen genom att dra ned transporterna och att också stödja närproducerat eftersom det är bra för det lokala näringslivet. Vi pratar också om vikten att minska antibiotikaanvändningen och i köttproduktionen har nästan alla andra länder betydligt mer antibiotika än vad Sverige har.

Så enkelt kan region Jämtland Härjedalens haveri beskrivas. Under september månad serverades personal och patienter viltskav från Nya Zeeland. Glöm jämtländska älgar och renar, istället är det inhägnad kronhjort som i bästa Fake News anda förvandlats till viltskav. För vem tänker ”ah, nu får jag viltskav - det blir gott med uppfödd kronhjort från Nya Zeeland!”

Läs mer: Regionens patienter serveras viltskav från Nya Zeeland under älgjakten

Man undrar vad regionens avdelning för ”välfärd, klimat och kompetens” tycker om matkollegornas arbete även om regionen försvarar sig med att man har följt upphandlingskonstens alla regler.

När regionfullmäktige sammanträder på onsdag kommer frågan att diskuteras. Den som fört upp frågan på den politiska dagordningen är Eva Hellstrand (C), som pekat på det orimliga. ”Bara en sådan sak att servera den rätten mitt under älgjakten, det blir lite chockerande”, förklarar Hellstrand på nyhetsplats.

Och visst, svensk kött blir dyrare, 650 000 kronor mot de 450 000 kronor man lade 2016 på köttinköp. Men att låtsas att importerat kött från Nya Zeeland är viltskav är snålhet bedrar vishet flera gånger om.

Bättre än så här kan en region som vill hamna på matkartan.

Tillägg: Kunniga läsare påpekar att just kronhjorten från Nya Zeeland inte lär ha någon antibiotika i sig, så just den köttimporten är inte problematisk utifrån hotet av resistenta bakterier.