Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Samiskt fotbollslag blir nyttiga idioter

Hört talas om Conifa? Confederation of Independent Football Associations, organisationen som säger själv att man samlar alla de som inte är med i FIFA. I praktiken är det en propagandalekstuga för ryska intressen.

Annons

I början av juni spelas Europamästerskapen i pseudorepubliken Artsakh, vi andra säger den omstridda provinsen Nagorno-Karabakh.

Ett ställe som UD avråder resa till. Conifa kallar Artsakh för en "defacto republik", något som inget FN-land i världen håller med om.

Azerbajdzjan har också protesterat mot mästerskapet, rapporterar Sameradion, som menar att mästerskapet hålls på illegalt ockuperat territorium.

Till det omstridda mästerskapet reser ett samiskt lag för att möta den ryska marionettrepubliken Luhansk i gruppspelet. I mästerskapet finns även ryska marionettrepubliken Donetsk och de ryskkontrollerade områden Abchazien och Sydossetien, som egentligen tillhör Georgien.

Conifa legitimerar därigenom de ryska brotten mot folkrätten genom att erbjuda en propagandaplattform för rysk utrikespolitik där låtsasrepubliker normaliseras. Man kan notera att inget "utbrytarfotbollsförbund" kommer från Ryssland, utan i stället är det olika områden inom framför allt EU-länder som deltar.

Det är pinsamt att ett lag från Sápmi spelar i det här mästerskapet.

Till Sameradion konstaterar Ivar Dale från Norska Helsingforskommittén, som är expert på forna sovjetstater, att det samiska lagets deltagande i Conifamatcher har använts i propagandasyften: " Det kan vara dåligt för samernas rykte. Samerna är ett erkänt urfolk representerat i FN och måste vara på det klara att de kommer att användas i propagandasyften".

Det skadar samernas intressen att delta i den propagandalekstugan som i förlängningen legitimerar militära angrepp i Europa. Snacket om att idrott och politik inte ska blandas ihop håller inte.

Sametinget måste för sin trovärdighets skull markera, både mot det samiska fotbollslaget och Conifa som leds av Per Anders Blind från Luleå.

Fotnot: Det samiska deltagandet uppmärksammades först av Barents Observer.

Annons