Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Stasis inblandning i trettio år gammalt terrordåd smärtsam påminnelse till vår egen tid

Det var fem hälsingar ombord på kryssningsfartyget City of Poros, för en dagstur i Egeiska havet måndagen 11 juli 1988, när döden slog till i form av en terrorist med automatvapen och handgranater. .

(+) Läs mer: +Hälsing mördad i terrordådet - nu kopplas attentatet till Stasi

Irene Käck, 55 år, från Bollnäs var en av nio, inklusive gärningsmannen, som dog ombord på fartyget. Närmare hundra skadades, däribland två från Arbrå

Två terrorister dog också i en bilexplosion samma dag i en hamn där fartyget skulle ha lagt till när bomben gick av för tidigt.

Organisationen Abu Nidal, en extrem utbrytargrupp ur palestinska al-Fatah, tog på sig ansvaret för attacken. Attentatet kopplades till Libyen och ett par personer kom att dömas för inblandning i dådet.

(+) Läs mer: Maken om tiden efteråt - "jag försöker glömma det mesta"

Dåtidens nyhetsrapportering hade ingen aning, och gjorde inga kopplingar till den östtyska säkerhetstjänsten. Det är först nu som händelsen kan få en mer fullständig beskrivning genom öppnade arkiv. Uppgifterna finns i tyska Stasiarkivet och även om de varit offentliga i Tyskland ett par år så är det först genom Lars Gyllenhaals försorg som de kan kopplas till Sverige.

Bland annat fick Abu Nidals medlemmar vapenutbildning i ett östtyskt skogvaktarhus tillsammans med Röda armé-fraktionen (som låg bakom attacken på Västtyska ambassaden i Stockholm 1975) och nynazister. Dessutom försåg Stasi terroristerna med pengar.

Terrorverksamheten då, liksom i dag, var internationell med förgreningar i många länder. En av terroristerna som dog i bilen hette Samir Muhammed Khadar och var boende i Upplands Väsby. Polisen kunde senare hitta en vapengömma nära Arlanda med handgranater och automatvapen.

Idag förstår vi saker kring Kalla Krigets hemliga och smutsiga krig som vi inte förstod då. Som 1967, då den västtyske studenten Benno Ohnesorg avrättades brutalt på gatan av polisen Karl-Heinz Kurras i samband med en demonstration. Mordet radikaliserade studentrörelsen och det ledde i sin tur till Baader-Meinhofligan. Först 2009 kom uppgifterna fram att Kurras i själva verket arbetat för Stasi från 1955 och framåt. Han var dessutom medlem i östtyska kommunistpartiet.

Det är bland annat genom Stasiarkivet och ryska avhoppare som den djupare bilden av Kalla Kriget de senaste åren pusslats ihop.

Aktiva åtgärder handlar alltså om saker bortom underrättelseinhämtningen; som desinformation, politiskt våld, förföljelser, uppsättande av ”front-organisationer” allt för att påverka beslutsfattande och den publika debatten.

Ett av de viktigaste dokumenten är det arkiv som Vasilij Mitrochin smugglade ut från KGB 1992. Det ger bilden av djupet och vidden av ”aktiva åtgärder”, den term som används för att beskriva den subversiva politiska krigföringen som östblockets säkerhetstjänster genomförde. En krigföring som ledde till att Irene Käck från Bollnäs bara blev 55 år.

Aktiva åtgärder handlar alltså om saker bortom underrättelseinhämtningen; som desinformation, politiskt våld, terrorism, förföljelser, uppsättande av ”front-organisationer” allt för att påverka beslutsfattare och den publika debatten.

Mitrochin-arkivet berättar bland annat att Sovjetunionen understödde PLO, PLFP och Officiella IRA för att nämna några organisationer. Här finns även historien om förfalskningar kring att CIA låg bakom mordet på John F Kennedy. En teori som populariserades av Oliver Stones storfilm JFK. Samme Oliver Stone har gjort en pro-rysk dokumentär om Ukraina och intervjuat president Putin i timmeslånga program som sänts på SVT.

Och här sluts cirkeln mot vår tid. När Sovjetunionen föll byttes regimen, men säkerhetstjänsterna bestod. Sedan 2014 har Ryssland med full kraft återupptagit det politiska subversiva kriget mot väst, inklusive Sverige. Den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet är bara ett exempel.

I somras fyllde Dagens Nyheter kongressalen i Almedalen för arrangemanget ”Kriget mot Sanningen” där jag var en av deltagarna. En annan var författaren och journalisten Ingrid Carlberg, som både kartlagt ryska påverkansoperationer i Europaparlamentet och rysk och amerikansk desinformation kring Raoul Wallenberg.

En slutsats Carlberg framförde på scenen är att journalistiken inte har råd att vara lika långsam, med att förstå och förmedla bilden av vad som händer, som den var tidigare.

Vi ska inte behöva vänta ett trettiotal år och något nytt töväder som öppnar arkiven för att förstå hur Ryssland agerade i det amerikanska presidentvalet, hur det gick till när Karlshamn skrev på avtal för NordStream 2, med vilket syfte svenska nazister vapentränas i Ryssland eller varför ryska medier spred en falsk chatkonversation efter terrorattentatet på Drottninggatan i april.

Eller för den delen hur organiserad brottslighet och kampsportklubbar är hopknutna med de ryska tjänsterna, varför Ryssland styrde flyktingströmmar över gränsen till Finland och Norge och varför utrikesminister Sergej Lavrov lade sig i ett tyskt socialtjänstärende med flickan Lisa.

Det är bara exempel på några frågor från senaste åren.

I att förstå sin samtid finns det att lära av det förflutna. Där är Stasis roll i Irene Käcks död en smärtsam påminnelse om en både sammansatt och komplex värld.

Och att mycket i vår tid har blivit otäckt likt hur det varit tidigare.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#27 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar