Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Staten måste sluta ge pengar till Danderydsbornas bostäder

Inte nog med att Danderydsbor tjänar mest. De får också de största subventionerna av staten - direkt i plånboken. För landsbygdsborna är det tvärtom. På landsbygden tjänar man minst och under ”skatter digna ner” för att låna från den visa finansminister Magdalena Andersson (S) sjunger på 1:a maj.

Den regionala klyvningen av Sverige synliggörs av nya siffror från SCB som kommit med statistik både på ränteavdraget och medianinkomster. Här finns ett tydligt samband mellan topp och botten, mellan storstad och landsbygd.

Ett hushåll i Danderyd fick i genomsnitt 14 000 kronor i ränteavdrag under 2016. Vart femte hushåll så mycket som mer än 20 000 kr. Samtidigt var Danderydsbons medianinkomst högst i landet med 364 000 kronor.

Jämför vi det med Jämtland så var ränteavdraget i genomsnitt 3700 kronor per hushåll, inte ens Åre med sin heta bostadsmarknad når riksgenomsnittet på 5000 kronor. Och medianinkomsten i länet ligger på 252 000 kronor.

Bakom den stora skillnaden ligger förstås bostadspriserna i Stockholm som stigit. Enligt siffror i somras från SVT och Mäklarstatik hade genomsnittstrean på 75 kvadratmeter i Stockholm stigit i värde med över 2 miljoner kronor på tio år.

Avdraget är 30 procent av de räntor som ett hushåll betalar för bolån och andra lån som billån. Det handlar alltså om avdrag på pengar som man annars skulle få skatta för. Enligt Nyhetsbyrån Siren kostar ränteavdraget statsbudgeten 22 miljarder kronor.

Staten har helt enkelt hjälpt framför allt stockholmare att bli miljonärer.

Och här blir snedfördelningen mellan plånböcker onödigt provokativt. Den som tjänar mest får göra mest ränteavdrag, samtidigt som värdet på det man gör avdrag för har ökat med miljonbelopp. Staten har helt enkelt hjälpt framför allt stockholmare att bli miljonärer.

Det är inte så man håller samman ett land, även om man kan vinna röster i stockholmsområdet på det. Ränteavdraget kan användas till mycket annat, som till försvaret som ledarsidan föreslog redan 2015. Behoven för trygghet i hela landet längs hela trygghetskedjan; polis, åklagare och domstol är många.

Vägunderhållet släpar efter liksom järnvägsbyggen. Sjukvården har stora regionala skillnader. 22 miljarder kronor mer per år löser absolut inte alla behov, men ska Sverige hålla samman är det fel väg att använda ränteavdraget för att göra stockholmare till miljonärer samtidigt som behoven av statliga investeringar är stora på flera områden i övriga Sverige.

Ett första steg att fasa ut ränteavdraget är att sätta ett tak för maxbelopp, varför inte på dagens riksgenomsnitt 5000 kronor. Ett tak kommer dessutom att behövas för statsbudgeten när räntorna väntas uppåt igen

. Vilket parti vågar vara först med att prata klartext i valrörelsen och ta indignationen från Stockholmsdebattörer och stockholmsmedier?

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning (C) och återkommande ledarskribent på ÖP.

FAKTATILLÄGG:

Räntavdrag i genomsnitt i olika jämtlandskommuner, uttryckt i tusen kronor per hushåll

Ragunda 2,8

Bräcke 3,2

Krokom 4,9

Strömsund 2,5

Åre 4,6

Berg 3,5

Härjedalen 3,2

Östersund 3,8

Genomsnitt Jämtland 3,7

Genomsnitt Sverige 5,0

Källa: SCB