Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Tre klick som fördjupat Sverige och Finlands andliga samhörighet

Helgkrönikan handlar om relationerna mellan Sverige och Finland. Texten bygger på åtskilliga bakgrundssamtal under lång tid och ett samtal "on the record" med Republiken Finlands president Sauli Niinistö. Samtalet hölls med en grupp svenska ledarskribenter i presidentbostaden Talludden i Helsingfors 20:e september.

Andlighet.

Att få kontakt utöver det vanliga.

Det är inte varje dag man får höra i den stora politiska världen att det har betydelse. Samtidigt är det inte konstigt, det handlar om människor. Ska två personer göra något gemensamt så underlättar det om de klickar. Ju fler som klickar desto lättare blir det.

Det är egentligen självklarheter, men när Finlands president Sauli Niinistö på presidentpalatset Talludden berättar för en grupp svenska journalister om hur relationen i praktiken utvecklats får det snabbt historiska dimensioner.

”Relationen med Sverige har blivit mycket djup, mycket snabbt. Det är djupare än någonsin tidigare under mitt politiska liv som sträcker sig tillbaka till 90-talet", konstaterar president Niinistö som känner Carl Bildt sedan decennier.

Visst har de svensk-finländska relationerna mycket att vila på sedan länge. 600 år av gemensam historia. Finska krigsbarn och svensk hjälp under krigen. Arbetskraftsinvandring. I Sverige finns idag 700 000 personer med rötterna i den gamla östra rikshalvan som förlorades 1809. 60 000 finländska medborgare bor i Sverige. De personliga och dagliga kontakterna är omfattande.

Svenskt och finländskt näringsliv är hoptvinnat, där finländska bolag sysselsätter 60 000 i Sverige medan svenska bolag är arbetsgivare till 86 000 personer i Finland. Finland är Sveriges tredje största exportmarknad, efter Norge och Tyskland.

Men det betyder inte att närhet och djup i relationerna är självklara.

Taggen mellan Sverige och Finland när Ingvar Carlsson meddelade att Sverige sökte medlemskap i EU utan att meddela Helsingfors 1990 skavde länge relationerna. 1990 var Finland bundet av VSB-pakten med Sovjetunionen och såg det svenska beslutet som att man övergavs. Men Sovjetunionens fall gjorde att Finland kunde spurta ikapp och komma med i EU samtidigt som Sverige.

Läs mer: "Skönheten och Odjuret" har blivit en svensk-finländsk Disneysaga

Sedan dess försöker Finland hålla sig i EU:s inre kärna med euron som valuta medan Sveriges hållning är mer vankelmodig. Båda ländernas EU-fokus det första årtiondet gjorde också att den bilaterala kontakten tenderade att hamna i ett mötesrum i Bryssel.

Att Sverige och Finland nu kommit så nära beror inte bara på ett ”klick”, utan att det ”klickat” på tre nyckelposter samtidigt som det redan hade börjat hända saker innan klickandet. Därtill har omvärlden förändrats och det för Sverige och Finland närmare.

För president Niinistö som tillträdde som president 2012 kom insikten att något kunde vara på gång ett par år in i den första presidentperioden.

”Det var 2014 när jag satt i Sälen (på Folk och Försvars Rikskonferens) som jag kände att något nytt kunde hända i relationen”.

Då var Fredrik Reinfeldt statsminister, Niinistös gamle vän Carl Bild utrikesminister. Det blev startskottet för att se över hur samarbetet kunde fördjupas. Sedan inträffade Rysslands invasion av Krim och den ordnade säkerhetspolitiska världen med regler som respekterades kom i gungning. Den regelbaserade världen har utmanats allt mer sedan dess. Det i sig är en drivkraft till djupare samarbete.

Även om få trodde på förhand att Sveriges rödgröna och Finlands blåmörkblåagröna regering skulle fastna för varandra så sade det ”klick”.

Hösten 2014 fick Sverige en ny regering. Våren 2015 fick Finland en ny regering.

Även om få trodde på förhand att Sveriges rödgröna och Finlands blåmörkblåagröna regering skulle fastna för varandra så sade det ”klick”.

Läs mer: Som lejon och tigrar tillsammans

”Skönheten och Odjuret”, för att använda utrikesminister Timo Soinis ord, hittade varandra efter ett första stelt möte. Dåvarande partiledaren i Sannfinländarna (idag avhoppad till Blå Framtid) och socialdemokraten Margot Wallström är nu väl sammansvetsade, både personligt och i utrikespolitiken. Soini och Wallström har rest tillsammans, de har skrivit debattartiklar ihop och UD-tjänstemän jobbar inbäddat på varandras departement.

På samma sätt sade det ”klick” mellan Sannfinländarnas försvarsminister Jussi Niinistö (ej släkt med presidenten) och socialdemokraten Peter Hultqvist. De har nu träffats uppemot 50 gånger, och trivs uppenbart i varandras sällskap.

Finland och Sverige planerar militärt för att uppträda ihop bortom fredstid. Övningar sker löpande mellan försvarsmakterna och en gemensam marin stridsgrupp finns. Hultqvist har fått Finlands Lejons orden, medan Niinistö fick förra veckan Nordstjärneorden. Det är yttre markeringar av ”klicket”. En manifestation av djupet.

Stefan och Ulla visste att min fru är poet och frågade Jenni vilken som är hennes favoritdiktare. Hon svarade Eeva Kilpi. Då började Stefan recitera Kilpi!

Men även Sauli Niinistö med fru Jenni Haukio och Stefan Löfven med fru Ulla har ”klickat”.

”Stefan och Ulla visste att min fru är poet och frågade Jenni vilken som är hennes favoritdiktare. Hon svarade Eeva Kilpi. Då började Stefan recitera Kilpi!”

Det visade sig alltså att statsministerparet och presidentparet delade favoritdiktare och favoritdiktares favoritdikter.

”Klick”.

Andlighet.

Läs mer: Finland 100 år - Marsken, Aune och Nokia

Att få kontakt utöver det vanliga. Det bidrar till att president Niinistö också beskriver länderna idag som mer ”andligt knutna” till varandra i historien.

Men utan mötesplatser och samtal kan inte andlig kontakt uppstå. Därför har president Niinistö tagit upp traditionen som upphörde när tidningsmannen Aatos Erkko gick ur tiden. Erkko var tredje generationens tidningsman och ägare till Helsingin Sanomat.

Erkkos kontaktnät sträckte sig från Kreml till Vita Huset, och han var en varm vän av svenska språkets ställning i Finland och samarbetet mellan Republiken och Konungariket.

Erkkos kontaktnät sträckte sig från Kreml till Vita Huset, och han var en varm vän av svenska språkets ställning i Finland och samarbetet mellan Republiken och Konungariket.

”Aatos Erkko bjöd in svenska representanter till en kräftskiva i sommarbostaden. Där deltog jag som finansminister. Det var något jag tyckte var nyttigt, med inofficiella samtal. Efter att Erkko dog så dog traditionen.”

För några år sedan gjorde president Niinistö något åt det hela och bjöd in svenska representanter från politiken och näringslivet i Aatos Erkkos anda till presidentens sommarbostad Gullranda.

”Det är viktigt att fortsätta att utveckla samtalet. Kanske i framtiden kommer också andra nordiska länder att bjudas in.”

Hur långt samarbetet kan gå kan varken president Niinistö eller någon annan idag sätta ord på. Men de flesta skulle nog hålla med presidenten att det är ”klokt att inte sätta några mål”. Det gör att Sverige och Finland fördjupar dynamiskt sin relation, och att det gått snabbare än vad de flesta har förstått.

När Sverige så småningom får en ny regering, och Finland går till val i vår och får en ny regering så är det nya ministerkonstellationer som det ska säga klick hos.

Samarbetet mellan Sverige och Finland vilar på en solid grund. Förutsättningarna fortsatt ”klickande” har aldrig varit godare.