Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Unik rättsprocess i Helsingfors blir viktig gränsdragning mot rysk påverkan och hatsajter

Nu inleds en unik rättegång i Norden. För första gången står en av Kremls påverkansoperatörer inför rätta. Det är i Helsingfors tingsrätt som målet mot docent Johan Bäckman inleds. Han är åtalad för förföljelse och grovt förtal mot YLE:s prisbelönta grävande reporter Jessikka Aro.

Johan Bäckman har under tiden för brottsrubriceringen, som sträcker sig från 2014 till 2016, haft uppdrag för det som brukar beskrivas som ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR:s PR-gren, ett institut som ligger direkt under presidentadministrationen i Kreml.

Finländaren Bäckman har varit verksam i både FInland och i andra länder under lång tid. Han har utnyttjat det öppna samhällets friheter maximalt för sitt påverkansarbete. I Finland har han fått hållas tills nu, medan Estland förklarade honom persona non grata redan 2009.

Läs mer: Kremls mobbare inför rätta

Bäckman och institutet han har haft uppdrag åt har också svenska kontakter, vilket ledarsidan i en rad artiklar påvisat, med både extremhögerns tidning Nya Tider och Sveriges Fredsråd. Att Finland nu tar Bäckman till rättegång är för den grova förtalskampanjen mot Jessikka Aro, som inleddes efter att hon granskat rysk trollverksamhet, är en milstolpe.

I samband med att åtalet kom konstaterade åklagaren Juha-Mikko Hämäläinen till FNB att brottshandlingen var brutal med tanke på dess omfattning och genomförande: ”Det uppenbara syftet har varit att påverka kvaliteten på arbetet”. Eller med andra ord, att sänka en enskild journalist."

Läs mer: Infiltration av Yle avslöjas när hatkampanj rullas upp

Samtidigt sker rättegången mot hatsajten MVLehtis ansvarige Ilja Janitskin, som också varit inblandad i förtal mot Aro. Janitskin är misstänkt för 20 olika brott och rättegången har flera målsäganden. På Bandidos-medlemmen Janitskins åtalslista finns rubrikerna grov ärekränkning, hets mot folkgrupp, olaga hot, sekretessbrott och penninginsamlingsbrott.

Rättegången mot Johan Bäckman och Ilja Janitskin är viktiga gränsdragningar för att visa att det öppna samhället och demokratin markerar att det finns gränser som får konsekvenser om de överträds.

Förhoppningsvis kommer också domstolsprocesserna kunna lära oss mer om hur rysk påverkan sker i praktiken och blottlägga en del av nätverken.

Den stora grannen i öster är alltjämt ett känsligt kapitel i vårt östra grannland.