Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: USA-besked till ledarsidan öppnar för trupp till Ukraina

Väst behöver införa fler sanktioner mot Ryssland och överväga en multinationell styrka i Ukrainas närhet för att avskräcka Ryssland från fortsatta upptrappade aggressioner mot Ukraina. Det beskedet gav USA:s särskilda Ukrainasändebud ambassadör Kurt Volker ledarsidan i samband med ett Brysselbesök.

– Det är en pågående konflikt i östra Ukraina. Det är strider varje natt; med granatkastare, prickskyttar och artilleri. Det här behöver upphöra…uppriktigt sagt har vi inte sett några seriösa handlingar från rysk sida som kan leda till eld upphör; inget tillbakadragande av tunga vapen, inget tillbakadragen av utländska soldater och ingen avveckling av de illegala stridande grupperna som finns i östra Ukraina.

Besöket i Bryssel kommer när trycket har ökat mot Ukraina. Ryssland har stationerat minst tio stridsflygplan på det ockuperade Krim. Det har skett en militär uppbyggnad längs Ukrainas gräns. Nyligen blockerades Kertjsundet olagligt och ukrainska patrullfartyg angreps på internationellt vatten och kapades. Besättningarna på de ukrainska fartygen har ställts inför rätta i Ryssland.

– Detta motsäger alla internationella överenskommelser. Tekniskt borde de här besättningarna betraktas som krigsfångar, om det nu är det spelet som Ryssland vill spela.

Upptrappningen mot Ukraina sker samtidigt som den ukrainska ortodoxa kyrkan frigjort sig från Moskvapatriarkatet och förberedelserna för presidentvalet under 2019 sker. Att undergräva valets legitimitet är ett mål, samtidigt kan inte ett utökat militärt angrepp uteslutas vilket skulle eskalera det snart fem år långa kriget som officiellt inte är ett krig.

Det var på en pressträff med ambassadör Volker under måndagen som ledarsidan ställde frågan till om vad Väst måste göra för att stärka avskräckningen så att Ryssland inte ökar eldar på aggressionen mot Ukraina.

– Jag tror det finns flera saker att göra. Jag tror att sanktionerna har en effekt på Ryssland, om vi visar att vi reagerar när Ryssland gör någonting som de just gjorde (Kertjsundet) genom att lägga på sanktioner så är det en indikator till Ryssland att framtida handlingar också kommer att mötas med sanktioner. Så det tror jag kan bidra med en viss avskräckningseffekt.

– Jag tror också att en multinationell synlig närvaro runt Ukraina, oavsett om det är i Svarta Havet eller i delar av Ukraina som är relativt säkert, kunde vara ytterligare ett steg eftersom det ökar synligheten i det ryska agerandet jämfört med vad vi ser idag.

Vad Ryssland avser göra vet ingen, kanske inte ens Putin själv annat än att tillfällen är till för att gripas.

En multinationell synlighet kan vara en permanent flottstyrka från Nato i Svarta Havet eller en roterande trupp, som Nato har i bataljonsstorlek i Baltikum.

Samtidigt är inte Ukraina det enda utsatta landet i regionen. Kreml har ökat trycket på Belarus där den ryske premiärminister Medvedev sagt att Kreml är redo gå vidare med en gemensam tulltjänst och domstol. Echo Moskvys chef Aleksej Venediktov, som är närstående vissa personer i Kremls maktklick, har jämfört den ryska elitens syn på Belarus med just Krim. Uttalandena från Moskva har tillbakavisats i Minsk.

Vad Ryssland avser göra vet ingen, kanske inte ens Putin själv annat än att tillfällen är till för att gripas.

Men Väst kan påverka vad som händer genom att visa att rysk aggression mot Ukraina, eller Belarus för den delen, kommer med ett för Kreml oaptitligt pris. Det är bästa sättet att försöka undvika en upptrappning under 2019.

Det är i den kontexten som beskeden om behoven av en synlig multinationell styrka från USA:s sändebud ska ses.