Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Valet av Mutt skadar Miljöpartiets regeringsduglighet

Miljöpartiet gick in i tidsmaskinen i tisdags och åkte tillbaka i tiden när Valter Mutt gjorde comeback som utrikespolitisk talesperson. Samme Mutt som petades från positionen efter följande meritlista:

• Gick emot partilinjen om värdlandsavtalet med Nato.

• Gick emot partilinjen om frihandelsavtalet med Kanada.

• Ville stoppa försvarsmaktsövningen Aurora.

• Motsatte sig att Sverige gick med Natos Centre of Excellence i Strategisk kommunikation i Riga, där för övrigt Finland också är med.

Vi pratar om centrala beslut med säkerhetspolitisk betydelse för den regering där Miljöpartiet sitter i. Beslut som Mutt gått emot.

Valter Mutt skrev också en debattartikel 2016 där den gamla klassiska ryska desinformationen om amerikanska kärnvapen på svensk mark fördes fram. Den gången kopplat till värdlandsavtalet. Något som redan månaden innan avfärdades med all önskvärd tydlighet som ”lögn och förbannad dikt” av försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Han underkänner också självständiga staters suveräna rätt att välja säkerhetspolitiska lösningar genom att prata om att ”Nato kryper närmare och närmare Rysslands gränser”.

Valter Mutt har även uttryckt förståelse för Rysslands annektering av Krim, som är i strid med internationell rätt. Han underkänner också självständiga staters suveräna rätt att välja säkerhetspolitiska lösningar genom att prata om att ”Nato kryper närmare och närmare Rysslands gränser”.

2014 ville Mutt använda regeringsplanet för att föra Edward Snowden till Sverige. Samme Snowden som är svårt att betrakta som något annat än en tillgång för rysk underrättelsetjänst.

Gamla kungastatyer har också varit en av Mutts måltavlor. I en motion 2012 skrev Mutt att Gustav II Adolfs ryttarstaty som stått på Gustav Adolfs torg sedan 1796 och statyn av Karl XII i Kungsträdgården från 1868 skulle ersättas av ”fredsmonument”.

Mutts comeback är en revansch efter att efterträdaren Pernilla Stålhammar tvingats bort när hon inte kunnat bevisa att MP:s ”ryska falang” motarbetat henne i provvalet. Trots att Valter Mutt meddelat att han inte kandiderar till riksdagen igen finns det krafter i MP, som uttrycker ”stor förståelse” för Ryssland, som mobiliserat. Siktet är en revansch vid en omstart för partiet om man åker ut ur riksdagen.

På nätet är inte bara medlemmar aktiva, utan här finns även sådana som är en del av ”den gröna rörelsen” men som också agerar öppet i pro-ryska desinformationsgrupper. För "revanschisterna" tillhör Mutt de som kommer att lyftas fram tillsammans med andra som konsekvent gått emot partilinjen i nyckelfrågor; Carl Schlyter, Annika Lillemets och Jabar Amin.

Vad regeringspartiet Miljöpartiets riksdagsgrupp egentligen tänker med när man släpper in Valter Mutt i värmen igen är obegripligt. Det kan bara förklaras med en total okunskap och naivitet i utrikes- och säkerhetspolitik.

Det arbete som Pernilla Stålhammar och den försvarspolitiske talespersonen Anders Schröder från Gävle gjort för att reparera MP:s säkerhetspolitiska förtroende slängs nu obarmhärtigt ut med soporna.

Det blir ännu mer obegripligt när man som Alice Bah Kuhnke försöker flörta med Alliansen om regeringssamarbete efter valet, för att kort därefter återinsätta Mutt igen.

För med Mutt som utrikespolitisk talesperson är budskapet tydligt. Det är med Schymans Fi, Sjöstedts Vänsterparti, Kommunistiska Partiet och den Kremlnära delen av fredsrörelsen som Miljöpartiet nu ser sin säkerhetspolitiska framtid med.

Om statsminister Stefan Löfven (S) vill kapa barlasten Miljöpartiet och ombilda regeringen så har de gröna nu gett honom en utmärkt ursäkt.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#37 ÖB om pengarna, brigaderna och #metoo

#36 After #Säkpol i Sälen - dag 3

#35 After #Säkpol i Sälen - dag 2

#34 After #Säkpol i Sälen - dag 1

#33 Inför After #Säkpol på Folk och Försvars Rikskonferens

#32 Cyberdefence a never ending story

#31 En vitbok för ett nytt totalförsvar

#30 Finland 100 år: Okänd soldat och samtal med Ylva Grüne på Hotell Kämp

#29 The fight for justice with Bill Browder

#28 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#27 Hesa Fredrik som skrek vid fel tillfälle

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar