Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Varning för höststormar när Zapad-17 blir rekordstor

Den ryska övningsverksamheten som är känd som Zapad-17 ser ut att bli den största övningen i den ryska federationens historia. Ukrainas säkerhetsråd har gått ut med en uppskattning om att totalt kommer 230 000 - 240 000 man att medverka.

Västerländska bedömare har pratat om uppemot 100 000 deltagare.

Zapad-17, som startar officiellt 14:e september, kan beskrivas som en anfallsövning där Rysslands förmåga att snabbt kunna mobilisera och gå ut i krig ska övas. Övningen sker vart fjärde år, där huvudövningarna roterar mellan de olika ryska militärområdena.

Vid övningen 2009 övade Ryssland på att anfalla Warszawa i Polen med taktiska kärnvapen. Utanför övningsperioden, men samma år som Zapad-13, övade Ryssland taktiska kärnvapenanfall mot Sverige.

Årets övningsverksamhet är förlagd både till grannlandet Belarus och till Kaliningrad, Leningrad, Pskov och Smolensk oblast samt i Östersjön.

Ryssland kommer även att sätta sitt järnvägssystem på prov, liksom cyberkrigsenheter och kärnvapenstyrkor.

Officiellt hackar Ryssland upp sina övningar, allt för att undvika närvarande västlig inspektion. Enligt OSSE:s Wiendokument måste övningar med fler än 13 000 förannonseras, då har också länder som Sverige och Finland samt försvarsalliansen Nato rätt att skicka egna observatörer. Men denna gräns håller sig Ryssland på sidan om, och utnyttjar möjligheten att testa beredskapen.

Beredskapskontroller behöver nämligen inte föranmälas enligt Wiendokumentet och är utan krav på att bjuda in observatörer. Så det som papperet är en liten övning, eller flera små är i själva verket en gigantisk övning som Ryssland håller besökare borta från.

Och här är en viktig skillnad mellan Natos öppna, transparenta och sedan länge utannonserade övningsverksamhet och den ryska hemlighetskulturen.

Övningen innebär också fullständig mobilisering i Kaliningrad samt att reserverna till 76:e luftlandsättningsdivisionen i Pskov kallats in.

Övningsverksamhet i Ryssland har också använts flera gånger för att maskera kommande militära operationer mot andra länder. Under Kavkaz-08 stannade de ryska trupperna kvar i fält för att kort därpå angripa Georgien.

Zapad-13 användes för att finslipa och planera för aggressionen mot Ukraina, vilket sedan genomfördes under 2014.

Center-15 användes som ”cover up” för att dölja vad för typ av hjälp som skickades till Assad i Syrien.

I förra veckan kränkte två ryska stridsflygplan svenskt luftrum öster om Gotland.

Det är utifrån den här erfarenheten som nervositeten i väst är särskilt stor, vad sker egentligen efter övningen? USA:s befälhavare i Europa, general Ben Hodges, har öppet varnat för att Zapad kan vara en ”trojansk häst” som placerar ryska soldater och utrustning i Vitryssland och som sedan kan flyttas vidare.

Och det finns tecken på ökat antal provokationer. I förra veckan kränkte två ryska stridsflygplan svenskt luftrum öster om Gotland.

Rysslands försöka att skicka skolfartyget Kruzenstern med 164 kadetter ombord till Mariehamn på Åland under Zapad-17 stoppades i veckan. Ålands demilitariserade ställning gör att Finland har ansvaret för försvaret av Åland, utan att ha lov att att göra förberedelser för detta i fredstid.

Men Finland har också makten att neka ”statsfartyg” att anlöpa Åland. Vilket nu användes med Kruzenstern. Den finländska Huvudstaben har meddelat avslag, utan närmare förklaring. Det mest troliga är Ryssland ville testa Finlands reaktioner med besöket, även om ett mardrömsscenario är skeppet skulle ha använts till ”gröna män”.

Ålands demilitariserade ställning och den legala grunden med Ålandskonventionen från 1921 och det bilaterala fredsavtalet med Sovjetunionen 1940 (som bekräftades i Parisfreden 1947) gör att öns utsatthet är minst lika stor som Gotlands i den allt hetare Östersjöregionen.

Istället lär nu den ryska propagandan mala ytterligare varv om rysskräck utifrån händelsen kring skolskeppet.

Den officiella orsaken bakom det planerade skolfartygsbesöket var ett pr-besök med anledning av att Mariehamn vill arrangera Tall Ships Race 2021. Istället lär nu den ryska propagandan mala ytterligare varv om rysskräck utifrån händelsen kring skolskeppet.

Men redan veckan innan det nu inställda besöket gästas Åland av en svensk-rysk ”fredsaktion”. Där ska aktivister från Sverige och Ryssland öva aktivism under ett upptrappande scenario. Från Sverige deltar två miljöpartistiska riksdagsledamöter, Carl Schlyter och Annika Lillimets.

Inga deltagare från Finland väntas till övningen som fått starka reaktioner för att vara just en utomstående påverkan på Åland. ”Fredsaktivisterna” bidrar alltså till att öka den säkerhetspolitiska spänningen.

Finland har också meddelat att man kör lokala försvarsövningar för att bland annat förbättra myndighetssamarbetet. Det ska också läsas i klartext kunna hantera ”gröna män”. Trupperna övar i Kajanaland, Södra Karelen, Södra Savolax, Egentliga Finland och Satakunta.

Budskapet om att Finland står nära sina vänner förstärktes när president Niinistö besökte Donald Trump i Vita Huset på måndagskvällen svensk tid. Där underströk USA:s president banden till Finland och att USA var ”mycket beskyddande, extremt beskyddande” i Östersjöregionen.

Samtidigt undvek Trump direkta frågor om han betraktar Ryssland som ett hot, samtidigt som han ändå betonade att om det dyker upp hot ”så hanterar vi dessa”.

”Vi gör allt för att bevara freden i Östersjöområdet”, konstaterade president Sauli Niinistö från talarstolen i Vita Huset. ”När jag träffade Putin för några veckor sedan frågade jag om den kinesiska flottan som övade med Ryssland. Putin svarade att den övningen inte var riktad mot någon. Då konstaterade jag att vi övar med USA och med Sverige, och det är inte riktat mot någon heller”.

Nato har inför Zapads övningsperiod förstärkt med bland annat med 600 fallskärmsjägare i Baltikum. Det är ingen imponerande numerär men ska ses som en signal till Ryssland att om man hittar på något får man allt slåss med än fler amerikaner, och det i sig kan vara krigsavhållande.

I Sverige sammanfaller Zapad delvis med den egna försvarsmaktsövningen Aurora 17 (18-27 september), där nästan halva svenska försvaret deltar på 19 000 personer tillsammans med förband från Finland, Danmark, Norge, Estland, Litauen, Frankrike och USA.

Aurora är den största svenska övningen på närmare ett kvartssekel och en viktig avstämning i arbetet att få till ett försvar bestående av två brigader. Det kan jämföras med att svenska försvaret 1971 hade 31 brigader.

Men trots att den ryska övningen kan väntas bli närmare fem gånger så stor som hela det samlade svenska försvaret och tolv gånger så stor som Aurora-17 domineras den svenska debatten och medierapporteringen mer om olika fredsaktivister demonstrationsplaner och ifrågasättande av svensk övningsverksamhet.

En som går i dessa fotspår är Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt som jämställt graden av provokationer mellan den ryska offensiva övningen med kärnvapen med försvarsmaktens försvarsövning.

Några stora protester mot den ryska aggressiva övningen, inklusive kärnvapen, lär vi inte få se från fredsrörelsen i Sverige. Så Gudrun Schyman, Sven Hirdman, med flera lär fortsätta ha på sig skygglappar, hörselkåpor och ögonbindlar för att fortsätta leva i en annan verklighet.

Och som det ukrainska säkerhetsrådet konstaterar på sin hemsida: ”Zapad-17 är ytterligare ett steg för Ryssland att främja konfrontation på den europeiska kontinenten. Det kräver ett verkligt seriös svar från både väst och Ukraina. Statsledningen, ukrainska försvaret och andra organ för säkerhet och förvar, tar nu de nödvändiga stegen för att skydda vår stat”.

Varningen för höststormar i Östersjöområdet är alltså här. Det kan komma att krävas mycket kyla för att hantera både oavsiktliga och avsiktliga incidenter.

För övrigt är Peter Hultqvist (S) den bästa försvarsminister Sverige kan ha i detta läge.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#27 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar