Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Vet du vad du gör om krisen eller kriget kommer?

”Om Sverige blir angripet av ett annat land kommer vi aldrig att ge upp. Alla uppgifter om att motståndet ska upphöra är falska.”

LYSSNA: Du hör projektledaren Kristina Andersson och kommunikationsdirektören Svante Werger på MSB i Podd72 berätta mer om broschyren. Går att ladda ned på iTunes och Acast också.

Äldre generationer känner igen formuleringarna och andan kring motståndskraft. Det är en formulering som hämtar sina rötter ur Regeringsformens 15:e kapitel. Dessa ord finns nu med på sidan 12 i den broschyr du kan förvänta dig få hem under nästa vecka.

Då skickar Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap ut vad du som invånare i Sverige behöver veta ”Om krisen eller kriget kommer”. Nedanför får du försmak av vad du får hem i brevlådan.

Det är 57 år sedan en liknande broschyr skickades ut till alla senast. Men informationen har funnits i telefonkatalogerna så länge dessa fanns. Sedan många år finns det ett informationsvakuum som växt i takt med att totalförsvarsplaneringen gått i träda. Samtidigt har samhället förändrats, hotbilderna är mer sammansatta och komplexa. Vad som kan drabba Sverige och hur det påverkar oss ser annorlunda ut idag än 1961, även om mycket går igen.

Det betyder inte att kriget står för dörren. Det betyder inte heller att en större katastrof kommer att inträffa.

Att du får broschyren i nästa vecka under Krisberedskapsveckan betyder inte att kriget står för dörren. Det betyder inte heller att en större katastrof kommer att inträffa. Men vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ned?

Frågan ställs i broschyrens inledning och där radas en del möjliga kriser upp som följd av skogsbränder, översvämningar, händelser i omvärlden som ger livsmedelsbrist eller att IT och el upphör att fungera. Så hur gör du när värmen försvinner, maten försvinner i affären, vattnet inte kommer i kranen, betalkortet fungerar inte, internet ligger nere, bussarna inte går och apoteket inte har läkemedel?

Mittuppslaget i den 20-sidiga broschyren i A5-format ger dig en checklista för personlig beredskap. Dessutom får du veta vad du ska tänka på vid ett terrordåd och informationspåverkan. Kunskapen om totalförsvar och larmsignaler finns också med. Texten är utformad på en lätt och tillgänglig svenska med tydliga illustrationer och snyggt grafiskt språk.

Broschyren presenterades inför församlad internationell och nationell press under måndagen. På plats fanns Reuters såväl som AFP tillsammans med SVT, SR, TV4 och så ledarsidan. MSB har också förberett kommunikationen genom att redan från måndagen öppna upp för chat på DinSäkerhet.se, där finns också telefonnummer för den som vill ringa och ställa frågor.

Under veckan kommer en annonskampanj att rulla för att förbereda att broschyren dyker upp i brevlådorna under kommunernas Krisberedskapsvecka.

Måndagen var en viktig svensk strategisk kommunikationsdag. Inte bara att VM-guldet i hockey firades.

För samtidigt som broschyren presenterades var Hans Majestät Konungen, statsministern och överbefälhavaren på Gotland för återinvigningen av Gotlands regemente. Med P18 åter i Visby ska försvaret av den strategiskt viktiga ön ledas av en lokal stridsgrupp. Regementsinvigningen är den första sedan andra världskriget. Både broschyren och återinvigningen är olika delar av det återupptagna totalförsvarsarbetet.

...grovjobbet för att värna vårt demokratiska styrelseskick.

Att det är ett arbete att vara ödmjuk inför och ta på allvar märktes inte minst i statsministerns tal där Stefan Löfven (S) citerade Dag Hammarskjölds Vägmärken: ”Bed att din ensamhet blir sporren att finna något att leva för, stort nog att dö för.” Löfven riktade sitt tal till de 350 anställda vid regementet, de som viger sitt ”liv åt vår säkerhet” och ”som gör grovjobbet för att värna vårt demokratiska styrelseskick, vårt oberoende i världen, våra familjers trygghet” och konstaterade att ”ett helt land tackar er.”

Totalförsvaret är inte bara Gotlands regemente, det är samhällets samlade insatser där alla har betydelse. Det är en lång väg att gå innan vi är där vi borde vara planeringsmässigt. Men stegen måste tas ett efter ett, som med broschyren.

Medborgarens förmåga att hantera även vardagliga samhällspåfrestningar har en direkt betydelse för samhällets motståndskraft om det värsta inträffar. Så är du förberedd för det värsta så klarar du snöstormar, översvämningar, skogsbränder, fågelinfluensor och annat otrevligt mycket lättare.

Så läs broschyren noga. Bocka av det du har gjort på mittuppslagets checklista och skaffa sedan resten. Vår gemensamma förmåga att hantera framtidens kriser börjar och slutar med dig.