Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Vinner Putin gasspelet hotas Ukraina och den europeiska energimarknaden

Gasledningen NordStream 2 på Östersjöns botten blir en dyr och farlig affär för hela Europa. Den varningen kommer från Peter B. Doran som är chef för tankesmedjan CEPA, Center for European Policy Analysis, i Washington.

LYSSNA på hela samtalet i Podd72: "NordStream 2 - the Russian way to turn back the clock

– Vad Ryssland vill åstadkomma är mycket oroande. Ryssland kommer att kunna dränka gasledningarna i Europa med sin gas på bekostnad av andra leverantörer som då stängs ute. Om Ryssland vinner det här kommer vi att se hur deras gasledningspolitik dikterar Europas energipolitik i framtiden.

Under ett Stockholmsbesök gästade Peter B. Doran MittMedias Podd72 och lade ut texten kring vad som står på spel. CEPA har gjort en rapport kring NordStream som konstaterar att trots att Ryssland slog rekord 2017 med gasexport till Europa med 194 miljarder kubikmeter så utnyttjas bara två tredjedelar av kapaciteten. Därutöver kommer NordStream 2.

–Siffrorna saknar logik, som marknadskille som tittar på siffrorna så ställer jag mig frågan "vad handlar det här om?", säger Peter B. Doran.

Lägger vi sedan på NordStream 2 med ytterligare 55 miljarder kubikmeter gas, så får inte Peter B. Doran ihop ekvationen med den tyska marknadens behov på 9,9 miljarder kubikmeter. Vilket inte är så konstigt, eftersom syftet är något annat än att förse den tyska marknaden med gas.

– Resten ska gå till handelsplatser i Österrike och andra ställen, så det som Gazprom gör är att fylla upp rören med sin gas så att andra inte får plats. Det här är en strategi för marknadsdominans som borde skrämma alla.

Det handlar om att stänga ute konkurrenter från andra delar av världen, men också att kunna stoppa leveranserna genom Ukraina. Just det här strategiska syftet missar många i väst. Idag är Ryssland beroende av Ukraina som transitland för gasleveranser. Det fungerar idag dämpande på Rysslands krig i östra Ukraina.

– Ryssland använder alltså NordStream 2 för att kunna minimera gasflödet genom Ukraina. Med NS2 på plats behöver Ryssland inte Ukraina som transferland för leveranser till EU-länder, och då försvinner incitamentet att inte trappa upp kriget. Det här en av de ”dolda kostnaderna” för NS2, säger Peter B Doran.

Ryssland kan alltså vinna strategiska fördelar bortanför Östersjön med NordStream 2, det helikopterperspektivet är vi i väst dåliga på att använda. En annan vinst är att konkurrenter med LNG-gas trycks bort. Att USA är LNG-exportör är något som NS2:s försvarare ofta för fram som argument för varför USA och amerikaner som Peter B. Doran är kritiska till projektet. USA har egna gasintressen som står på spel.

– Det där är ett argument som även Putin själv för fram. Det är cyniskt argument, men det är inte så energimarknaden fungerar. Peru är en större exportör till EU än USA, du hör inte Putin varna för peruviansk LNG i Europa, svarar Peter B. Doran som pekar på att i grunden handlar om politik som kläs i ekonomiska termer.

Det finns gott om exempel på hur NordStreams huvudägare Gazprom har agerat som monopolist. Lilla Litauen hade Europas dyraste gaspriser och fått uppleva kranavstängning. För att bryta beroendet öppnade landet en LNG-terminal och det gjorde att Gazprom sänkte priset med 22 procent över en natt. Just insikten om skörbarheten att vara beroende av en leverantör drabbade Europa med full kraft 2009.

– Då spelade Ryssland ”hardboll” mot Ukraina och stängde av gaskranen mitt i vintern. Det påverkade 100 miljoner européer och befolkningen i Bulgariens huvudstad Sofia fick hugga ned träd i parkerna för att hålla värmen.

Händelsen blev en väckarklocka för EU, som påbörjade ett omfattande arbete kring energisäkerhet och marknadsdiversifiering.

– Som amerikan som vill att det ska gå väl för EU så blev jag helt hänförd över de nya lagar och regleringar som EU beslutade sig för. NordStream2 är Putins försök att vrida klockan tillbaka från marknadslösningar.

På ena sidan står EU:s intresse att göra naturgasmarknaden till en öppen marknadsplats precis som oljan fungerar. På den andra gasledningspolitiken. NordStream 2 drivs igenom med tysk hjälp.

Förre förbundskanslern Gerhard Schröder (S) engagerade sig redan i den första gasledningen NordStream, tillsammans med stora tyska industriintressen.

Danmark har möjlighet att tvinga fram en dragning utanför territorialvattnet, medan för Sveriges del så går ledningen bara i den ekonomiska zonen vilket reducerade ledningen till ett miljöärende. Peter B. Doran vill helst se att EU sätter stopp för ledningen, men bara debatten och osäkerheten är viktig just nu..

– Om vi tittar på det från Putins sida och vad som står på spel så behöver Ryssland inleda förhandlingar i år med Ukraina om ett avtal om gastransfer. Bara osäkerheten kring om NordStream2 blir av kommer att kunna hjälpa Ukraina i den förhandlingen med Kreml.

– Putin respekterar styrka, och om EU kan visa det så gynnar det Europa på sikt. Det finns en möjlighet att skicka ett tydligt budskap att europeiska lagar och regler gäller för alla.